Dieta upiększająca. Odcinek 7: Imbir

Imbir to wciąż niedoceniane bogactwo witamin i wartości odżywczych. Warto wprowadzić go do naszej diety, przyniesie on wiele korzyści naszej urodzie, wesprze odporność organizmu i wpłynie na dobre samopoczucie. Korzeń imbiru w naszej kuchni może okazać się też źródłem wielu kulinarnych inspiracji. Najczęściej wykorzystywany jest on jako dodatek do herbaty, jednak może też urozmaicać smak wielu potraw i koktajli.
Imbir dostępny jest aktualnie w wielu sklepach, mimo że jego cena nie jest szczególnie niska, warto zainwestować w ten zdrowy, a zarazem upiększający składnik diety. Może on stanowić dodatek do zup, wzbogacać smak i działanie rozgrzewającej zimowej herbaty, a nawet dodawać charakteru domowym wypiekom.

Imbir dla zdrowia

Korzeń imbiru polecany jest zwłaszcza osobom cierpiącym na zaburzenia trawienia. Okazuje się on niezwykle pomocny w leczeniu wzdęć, działa też rozkurczowo i reguluje proces trawienia. Może także wpływać na łagodzenie odczuwania mdłości, dlatego będzie doskonałym wyborem dla osób z chorobą lokomocyjną, w trakcie chemioterapii, a nawet dla kobiet w ciąży. Co ciekawe, imbir łagodzi też bóle mięśniowe będące następstwem intensywnych ćwiczeń fizycznych. Koniecznie sięgnijmy po niego po wyczerpujących treningach na siłowni. Korzeń imbiru to także gwarancja zwiększonej odporności organizmu. Gdy zbliża się choroba, wykorzystajmy jego cenne właściwości, działa on bowiem przeciwwirusowo, a także blokuje tworzenie się nadmiaru śluzu w płucach i nosie. W ten sposób pomaga nam bezpośrednio walczyć z katarem oraz mokrym kaszlem.

Imbir dla urody

Używając korzenia imbiru w naszej kuchni, zapewnić sobie możemy zdrową i promienną skórę. Wykazuje on silne działanie przeciwzapalne, a co za tym idzie wpływa na zmniejszenie zaczerwienienia skóry. Zawarta w nim substancja fitochemiczna, tak zwany gingerol, skutecznie powstrzymuje mechanizm starzenia się komórek. Dzięki temu regularne spożywanie imbiru zagwarantować nam może młodzieńczy wygląd i zdrową, lśniącą cerę.

Inspiracja - oryginalny pomysł na wykorzystanie imbiru w naszej kuchni

Krem z marchewki z imbirem i mlekiem kokosowym
  • Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 800 g marchwi
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki
  • ½ puszki mleka kokosowego
  1. Obierz marchewkę i ziemniaki, a następnie je pokrój (ziemniaki w kostkę, marchewkę w talarki).
  2. Średniej wielkości cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Masło rozpuść w garnku, po czym dodaj do niego posiekaną cebulę, szczyptę cukru i sól. Całość zeszklij na maśle.
  4. Do zeszklonej cebuli dodaj marchew, ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnej tarce imbir.
  5. Dosyp pozostałe przyprawy i smaż przez chwilę.
  6. Zawartość garnka zalej wodą (około 1,5 litra) i gotuj do miękkości.
  7. Po ugotowaniu zupę zmiksuj blenderem na krem, a potem ponownie dopraw (wedle uznania) i znów doprowadź do wrzenia.
  8. Poczekaj aż odrobinę wystygnie, po czym dodaj do całości mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  9. Zupę podawaj gorącą, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł