Dieta upiększająca. Odcinek 8: Papryka czerwona

Papryka czerwona to bardzo popularny produkt w polskiej kuchni. Może być używana w formie suszonej przyprawy, jak również jako świeże warzywo będące elementem sałatek oraz dań serwowanych na ciepło. Jest ona źródłem wielu cennych składników, które sprzyjają zdrowej diecie.
Paprykę kupić możemy niemal w każdym sklepie, jest ona dostępna przez cały rok. Warto umieścić ją na liście ważnych elementów naszej codziennej diety, przyniesie to wiele upiększających i dobrze wpływających na nasze samopoczucie korzyści.

Papryka dla zdrowia

Papryka czerwona zawiera w sobie bardzo duże ilości witaminy C (posiada ich więcej, niż cytryna). Znajdziemy w niej także liczne witaminy z grupy B, potas, magnez, witaminy A oraz E. Warzywo to jest również źródłem niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu przeciwutleniaczy. Wykorzystywanie go w codziennej diecie wpływa na obniżenie cholesterolu, wspomaga też pracę układu krwionośnego. Papryka to słuszny wybór dla osób cierpiących na anemię, skutecznie walczy bowiem z niedoborami żelaza. Najlepiej spożywać ją na surowo, zachowuje wtedy wszystkie cenne wartości, jednak obróbka termiczna nie pozbawia jej ich zupełnie.

Papryka dla urody i szczupłej sylwetki

Spożywanie czerwonej papryki pozytywnie wpływa na stan i kondycję naszej skóry. Nie bez znaczenia pozostaje także jej wpływ na prawidłowe utrzymanie wagi. Zawarta w niej kapsaicyna przyspiesza przemianę materii, wspierając tym samym działanie diet odchudzających i zachowanie szczupłej sylwetki. Papryka potrafi oddziaływać też na zmniejszenie apetytu – to równie cenna zaleta, którą warto wykorzystać na drodze do osiągnięcia upragnionej wagi.

Inspiracja – oryginalny pomysł na wykorzystanie papryki w naszej kuchni

Sałatka z czerwoną papryką i kurczakiem Składniki: 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości filet z kurczaka olej roślinny do smażenia ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 czerwone pomidory 1 zielony ogórek 2 łyżki oliwy z oliwek 4 liście sałaty szczypta soli szczypta pieprzu Umyj i osusz paprykę, a następnie pokrój ją w słupki. Czerwoną cebulę obierz i poszatkuj w kostkę, to samo zrób z zielonym ogórkiem. Dokładnie umytego i osuszonego fileta z kurczaka pokrój w kostkę, posyp specjalną przyprawą i usmaż na rozgrzanym oleju. Czerwone pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodając na koniec porozrywane na mniejsze kawałki liście sałaty. Wlej oliwę z oliwek i dopraw do smaku.   Foto: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł