Pad Thai - Tajski makaron z jajkiem

Przejdź do galerii zdjęć
Najpopularniejsza potrawa w Tajlandii, coraz bardziej znana również w Europie. Jej głównym składnikiem jest smażony makaron ryżowy oraz dodatki takie jak: kurczak, tofu, owoce morza, jajka, chrupiące orzeszki oraz mnóstwo charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej słodko-ostro-pikantnych przypraw.

Prosty przepis na Pad Thai do zrobienia w domu

Składniki
  • 400-500 g makaronu ryżowego typu wstążki
  • 4 jajka lub same żółtka z jajek
  • kostka naturalnego tofu
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 świeże papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • zielona część dymki
  • 1 limonka
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść orzeszków ziemnych
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (zwykle około 3 minut lub po prostu zalewamy wrzącą wodą). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nitki się ze sobą nie skleiły. Tofu kroimy w około 1 cm kostki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu aż ser delikatnie się zarumieni. Cebulę, chilli i czosnek kroimy bardzo drobno i dodajemy na patelnię. Uważamy by nie przypalić czosnku (stanie się on wtedy gorzki). Do smażącego się tofu i przypraw dodajemy ugotowany makaron. Orzeszki ziemne podprażamy na suchej patelni i gnieciemy w moździerzu. Na patelnię dodajemy kiełki fasoli mung, sos sojowy oraz olej sezamowy. Jeżeli całość jest za sucha, można dodać trochę wody. Jajka dodajemy na sam koniec smażenia, po wyłączeniu palnika, by można było je równomiernie rozprowadzić i by nie ścięły się w jednym miejscu. Po nałożeniu makaronu, całość posypujemy orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem z dymki oraz skrapiamy sokiem z limonki.
Zobacz galerię zdjęć: Pad Thai
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł