Uniwersalne i proste ciasto, które smakuje każdemu!

Przejdź do galerii zdjęć
Proste w wykonaniu i uniwersalne! Mowa o cieście drożdżowym. Pachnące masłem i mięciutkie w dotyku, wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem.
Chociaż wymaga chwili cierpliwości i przygotowania, jest to ciasto proste w wykonaniu i efektowne. Można podawać je samotnie lub z ulubionymi dodatkami.

Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe

Składniki
  • 50 g masła
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 140 ml mleka
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • sól
Na początku przygotowujemy rozczyn, czyli pastę z odrobiny mąki, cukru i drożdży, by zaczęły one pracować. Do 30 g pokruszonych drożdży dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz 40 ml mleka (rozczyn musi mieć gęstość śmietany). Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Do dużej miski wsypujemy resztę suchych składników, jajka, mleko w temperaturze pokojowej oraz rozczyn i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie sprężyste i nie lepiące się. Gotowym ciastem wylepiamy wybraną formę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w 180 C przez około 35 minut.

Z czym podawać ciasto drożdżowe? Pomysły

  • z konfiturami
  • z dżemem domowej roboty
  • z syropem klonowym
  • z miodem
  • ze świeżymi owocami
Zobacz galerię zdjęć: ciasto drożdżowe
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł