Przepis na gofry - pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko!

Przejdź do galerii zdjęć
Idealnie przyrządzone gofry powinny być puszyste i lekkie, a jednocześnie chrupiące. Mogą one stanowić bazę zarówno dla słodkich, jak i bardzo wytrawnych potraw, dlatego świetnie nadają się nie tylko na śniadanie. Połączenie ich z wybranymi składnikami pozwoli nam stworzyć smaczny, pożywny i wspaniale wyglądający posiłek.
Gofry to cudowne wspomnienie z dzieciństwa dla wielu z nas, często kojarzą się także z beztroskimi wakacjami nad morzem i spacerami po promenadach letnich miejscowości. Możemy przemycić te dobre skojarzenia do codziennego menu, wykorzystując potencjał gofrów jako podstawę dla smacznych, bardzo urozmaiconych posiłków. Podanie chrupiących wafelków z owocami to kusząca propozycja na pożywne śniadanie, jednak łącząc je z wytrawnymi dodatkami możemy stworzyć potrawę nadającą się także na obiad lub kolację. Przygotowanie gofrów jest proste i nie wymaga wielu składników, nie zajmie nam także wiele czasu. Do ich przyrządzenia potrzebować będziemy gofrownicy.

Przepis na gofry

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 stołowe łyżki drobnego cukru 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jaja kurze (żółtka oddzielone od białek) W dużej misce za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksuj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka. Białka upij na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i piecz około 2-3 minuty - aż do uzyskania rumianego koloru i właściwej chrupkości. Przed podaniem gofry uzupełnij wybranymi przez siebie dodatkami. Zobacz też: Domowy majonez: przepis na domowy majonez idealny na Wielkanoc i nie tylko!
Zobacz galerię zdjęć: gofry
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł