Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Przepis na gofry - pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko!
Przejdź do galerii zdjęć
Idealnie przyrządzone gofry powinny być puszyste i lekkie, a jednocześnie chrupiące. Mogą one stanowić bazę zarówno dla słodkich, jak i bardzo wytrawnych potraw, dlatego świetnie nadają się nie tylko na śniadanie. Połączenie ich z wybranymi składnikami pozwoli nam stworzyć smaczny, pożywny i wspaniale wyglądający posiłek.
Gofry to cudowne wspomnienie z dzieciństwa dla wielu z nas, często kojarzą się także z beztroskimi wakacjami nad morzem i spacerami po promenadach letnich miejscowości. Możemy przemycić te dobre skojarzenia do codziennego menu, wykorzystując potencjał gofrów jako podstawę dla smacznych, bardzo urozmaiconych posiłków. Podanie chrupiących wafelków z owocami to kusząca propozycja na pożywne śniadanie, jednak łącząc je z wytrawnymi dodatkami możemy stworzyć potrawę nadającą się także na obiad lub kolację. Przygotowanie gofrów jest proste i nie wymaga wielu składników, nie zajmie nam także wiele czasu. Do ich przyrządzenia potrzebować będziemy gofrownicy.
Przepis na gofry
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 stołowe łyżki drobnego cukru 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jaja kurze (żółtka oddzielone od białek) W dużej misce za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksuj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka. Białka upij na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i piecz około 2-3 minuty - aż do uzyskania rumianego koloru i właściwej chrupkości. Przed podaniem gofry uzupełnij wybranymi przez siebie dodatkami. Zobacz też: Domowy majonez: przepis na domowy majonez idealny na Wielkanoc i nie tylko!Zobacz galerię zdjęć: gofry
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Gofry z cukinii - zdrowa alternatywa dla słodkich deserów
Czy wiesz, że można przygotować pyszne gofry z cukinii? To świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów, która dodatkowo jest zdrowa i niskokaloryczna. Dzielimy się przepisem na gofry z cukinii!
Gofry z kaszy manny: Zdrowy przepis na słodki początek dnia
Marzysz o pysznych gofrach, ale jednocześnie chcesz zjeść coś zdrowego? Gofry z kaszy manny są idealnym rozwiązaniem! Kasza manna, znana również jako semolina, to bogate źródło składników odżywczych i doskonały składnik do przygotowania lekkich i chrupiących gofrów. Dowiedz się, jak przygotować gofry z kaszy mannej.
Domowe gofry z dżemem truskawkowym. Zrób tak, a będą chrupiące
Gofry to pyszne, chrupiące i puszyste wypieki, które zawsze cieszą podniebienie. Nic nie bije smaku domowych gofrów, a gdy do tego dodasz aromatyczny dżem truskawkowy, otrzymasz połączenie, które rozbudzi Twoje zmysły.