Bruschetta z pomidorami i bazylią - przepis na tradycyjną włoską przystawkę

Przejdź do galerii zdjęć
Bruschetta z pomidorami i bazylią to jedna z najpopularniejszych włoskich przystawek. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i niezwykle aromatyczna oraz smaczna. Świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek w codziennym jadłospisie lub oryginalny składnik menu podczas domowej imprezy.
Klasyczna włoska bruschetta wykonywana jest przy użyciu włoskiego chleba ciabatta, jeśli jednak nie mamy do niego dostępu, z powodzeniem możemy wykorzystać też inne pieczywo. Przystępując do realizacji przepisu warto też zadbać o dobrą jakość oliwy z oliwek - to ona w dużej mierze odpowiada za smak naszej przystawki. Bruschetta z pomidorami i bazylią - przepis Składniki: lekka bułka - na przykład bułka paryska lub ciabatta oliwa z oliwek czosnek 2 pomidory malinowe bazylia - suszona i świeża 100 g sera - gorgonzola, mozzarella lub kozi cebula dymka pieprz sól Przygotowanie: Pieczywo pokroić na drobne kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeżeli zależy nam na intensywnym smaku, możemy użyć czosnku przeciśniętego przez praskę). Skropić oliwą z oliwek. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i odsączyć z nadmiaru soku. Rozłożyć równomiernie na kromkach pieczywa, dodać cienko pokrojoną dymkę i starty ser. Zapiekać w piekarniku pod grillem przez około 5 minut - aż grzanki się zarumienią, a ser roztopi. Posypać świeżymi listkami bazylii, suszoną bazylią, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciekawe pomysły na udekorowanie domowej bruschetty znajdziecie w naszej galerii! Zobacz też: Wiosenna sałatka z indyka: przepis na zdrowy i smaczny posiłek
Zobacz galerię zdjęć: bruschetta
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł