Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Bruschetta z pomidorami i bazylią - przepis na tradycyjną włoską przystawkę
Przejdź do galerii zdjęć
Bruschetta z pomidorami i bazylią to jedna z najpopularniejszych włoskich przystawek. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i niezwykle aromatyczna oraz smaczna. Świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek w codziennym jadłospisie lub oryginalny składnik menu podczas domowej imprezy.
Klasyczna włoska bruschetta wykonywana jest przy użyciu włoskiego chleba ciabatta, jeśli jednak nie mamy do niego dostępu, z powodzeniem możemy wykorzystać też inne pieczywo. Przystępując do realizacji przepisu warto też zadbać o dobrą jakość oliwy z oliwek - to ona w dużej mierze odpowiada za smak naszej przystawki. Bruschetta z pomidorami i bazylią - przepis Składniki: lekka bułka - na przykład bułka paryska lub ciabatta oliwa z oliwek czosnek 2 pomidory malinowe bazylia - suszona i świeża 100 g sera - gorgonzola, mozzarella lub kozi cebula dymka pieprz sól Przygotowanie: Pieczywo pokroić na drobne kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeżeli zależy nam na intensywnym smaku, możemy użyć czosnku przeciśniętego przez praskę). Skropić oliwą z oliwek. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i odsączyć z nadmiaru soku. Rozłożyć równomiernie na kromkach pieczywa, dodać cienko pokrojoną dymkę i starty ser. Zapiekać w piekarniku pod grillem przez około 5 minut - aż grzanki się zarumienią, a ser roztopi. Posypać świeżymi listkami bazylii, suszoną bazylią, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciekawe pomysły na udekorowanie domowej bruschetty znajdziecie w naszej galerii! Zobacz też: Wiosenna sałatka z indyka: przepis na zdrowy i smaczny posiłek
Zobacz galerię zdjęć: bruschetta
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Koreczki caprese - przepis na szybkie i smaczne przystawki
Przekąski na karnawał powinny być nie tylko pyszne, ale także proste i szybkie w przygotowaniu. Dlatego polecamy koreczki Caprese - wzorowane na popularnej włoskiej sałatce. Te małe przekąski są idealne na jeden kęs i z pewnością zachwycą Twoich gości.
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Ciasteczka Amaretti: Migdałowy raj odkryty!
Ciasteczka Amaretti to pyszne włoskie delicje, które są znane na całym świecie ze swojego intensywnego smaku migdałowego i chrupiącej konsystencji. W tym artykule podzielimy się przepisem na te wyjątkowe ciasteczka oraz kilkoma poradami i ciekawostkami na temat ich historii i popularności.