Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Grillowany ser z grzanką - oryginalny przepis na rozpoczęcie sezonu grillowego
(Aktualizacja: 20 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Weekend majowy zbliża się wielkimi krokami, a to dla większości z nas zapowiedź rozpoczęcia długo wyczekiwanego sezonu grillowego. Piękna pogoda już teraz zachęca do zorganizowania imprezy w stylu barbecue na świeżym powietrzu, dlatego w ramach przygotowań pierwszego menu na ruszt, warto sięgnąć po oryginalny przepis na grillowany ser z grzanką.
Grillowanie potraw już dawno przestało kojarzyć się wyłącznie z klasyczną kiełbaską, czy karkówką. W formułowaniu menu na nasz barbecue warto postawić na kreatywność i zdecydować się na coś, co nie tylko zaskoczy naszych gości, ale i zachwyci ich nietypowym smakiem. Grillowany ser z grzanką to propozycja, której nie oprze się nawet wegetarianin, który zwykle nie spodziewa się przecież przysmaków na imprezie z grillem. Co więcej, potrawa ta nie tylko wspaniale smakuje, ale odpowiednio podana będzie też pięknie wyglądać. Grillowany ser z grzanką - przepis 250 g sera halloumi 200 g pomidorków koktajlowych garść świeżej kolendry 1 łyżka stołowa miodu 1 limonka 100 ml oliwy z oliwek zioła sałatkowe suszone 1 ząbek czosnku sól pieprz bagietka Oliwę z oliwy mieszamy z suszonymi ziołami sałatkowymi. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy ser i marynujemy go przez około 30 minut. Umyte pomidorki koktajlowe wrzucamy na grilla i pieczemy do momentu, aż ich skórka zarumieni się i popęka. Zdejmujemy z rusztu i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy. Kolendrę myjemy i siekamy na drobno. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie trzy składniki wrzucamy do miski, dodając odrobinę marynaty z sera. Skrapiamy sokiem z limonki, uzupełniamy miodem, solą i pieprzem. Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na ruszt. Ser wyciągamy z marynaty i również umieszczamy na grillu pamiętając, że bardzo szybko się topi - grillujemy go przez około minutę z każdej strony. Ser układamy na grzankach, a na nim umieszczamy przygotowany wcześniej sos. Zobacz też: Bezalkoholowe mojito: przepis na orzeźwiający napój na bazie mięty
Zobacz galerię zdjęć: hallumi
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Smak grillowanych potraw przez cały rok dzięki patelni grillowej
Patelnia grillowa to niezastąpiony sprzęt dla miłośników grillowania. Dzięki niej możemy przygotować różnorodne potrawy na grillu w prosty i wygodny sposób. Czy wiesz, że patelnia grillowa posiada wiele zalet i ciekawostek? Przekonaj się, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Przygotuj smakowite tofu w marynacie BBQ: prosty przepis!
Jeśli jesteś miłośniczką tofu i kochasz smak grillowanych potraw, to tofu w marynacie BBQ jest idealnym daniem dla Ciebie. Ta pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsa jest pełna białka roślinnego i ma wiele korzyści dla zdrowia. Sprawdź, jak przygotować tofu w marynacie BBQ!
Kotlety schabowe w sosie barbecue. Smak zaskakuje!
Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, ale czy próbowaliście je podać w połączeniu z wyrazistym sosem barbecue? To połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca podniebienie. Oto przepis, który sprawi, że wasze kotlety staną się prawdziwą kulinarną atrakcją