Zupa krem z kalafiora - pomysł na lekki wiosenny obiad

Wiosenna zupa krem z kalafiora to zdrowa, a przede wszystkim pyszna i bardzo pożywna propozycja potrawy, która idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Aksamitne połączenie warzyw z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom zdrowej kuchni, będzie też idealnym pomysłem na uzupełnienie jadłospisu osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Zupa krem z kalafiora to prosta i stosunkowo niedroga potrawa. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, a całkowity czas gotowania wynosi około 40 minut.

Wiosenna zupa krem z kalafiora - przepis:

Składniki: 1/2 kg świeżego kalafiora 700 ml bulionu warzywnego 400 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 125 ml śmietanki do zupy 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i ziemniaki. Smaż przez około 5 minut. Do tak przygotowanych składników wlej bulion warzywny. Dodaj umyty i podzielony na różyczki kalafior. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Całość zmiksuj blenderem - aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Zobacz też: Kotlety z kaszy jaglanej: przepis na zdrowy bezmięsny obiad
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł