Przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Przejdź do galerii zdjęć
Smaki azjatyckie zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, dzięki aromatycznym przyprawom i odrobinie ostrości, dania inspirowane Azją to odmiana, której często poszukujemy w codziennym jadłospisie. Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym to doskonały pomysł na oryginalny, a zarazem wyjątkowo smaczny obiad.
Wbrew pozorom, przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym nie jest trudny do wykonania. Lista składników nie wymaga też zaopatrywania się w trudno dostępne, orientalne produkty. Znajdziemy je w większości sklepów spożywczych! Potrawa jest lekka i niezwykle aromatyczna, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut.

Przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchwi
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie: Kurczaka umyj i podziel nożem na cienkie paski. Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj w kostkę. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w paski. Marchew obierz i pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę, a po chwili pokrojone mięso. Smaż przez chwilę, po czym dorzuć paprykę. Podsmaż wszystko przez parę minut, a następnie zalej około 800 ml wody. Dodaj marchew, sól, pieprz, pieprz cayenne i kurkumę do smaku. Gotuj tak długo, aż marchew i mięso zrobią się miękkie. Na koniec dodaj mleko kokosowe. Dopraw, jeśli jest to konieczne. Przed podaniem posyp zupę posiekanym szczypiorkiem. Zobacz też: Zupa krem z brokułów: przepis na pyszny obiad w wersji fit
Zobacz galerię zdjęć: thai
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł