Zielona zupa krem z brokułów to prosta recepta na przemycenie dużej ilości warzyw do codziennego jadłospisu. Jest gęsta i pożywna, a wykorzystanie sproszkowanego kminu rzymskiego dodaje jej oryginalnego charakteru. Przygotowanie zupy zajmuje niewiele czasu, dlatego przepis na nią idealnie wpisuję się w koncepcję stworzenia błyskawicznego, lecz jednocześnie bardzo zdrowego obiadu.
Zupa krem z brokułów - przepis
Składniki:
1/2 brokuła
30 dag marchwi
15 dag selera
20 dag korzenia pietruszki
por - biała część
1 cebula
2 ząbki czosnku
śmietana do zupy lub jogurt naturalny
natka pietruszki
oliwa z oliwek
mielony kmin rzymski
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pora i czosnek poszatkuj na cienkie plasterki. Brokuł podziel na różyczki. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć warzywa i smaż przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą już lekko zeszklone, wlej do nich 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę na średnim ogniu. Dodaj brokuła i gotuj tak długo, aż zrobi się miękki. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą sproszkowanego kminu rzymskiego. Całość zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Zupę podawaj udekorowaną keksem z jogurtu naturalnego i śmietany, oprószoną pokrojoną natką pietruszki. Do ozdoby (ale i dla smaku) możesz także użyć prażonych pestek dyni.
Zobacz też: Zielony koktajl ze spiruliną: przepis na zdrowie i szczupłą sylwetkę