Zupa krem z brokułów - przepis na pyszny obiad w wersji fit

Kuchnia Wtorek, 21 maja 2019
Oceń:
4 / 18 głosów

Zupa krem z brokułów to wspaniały pomysł na zdrowy, wiosenny obiad w wersji fit. Danie dostarcza wielu cennych składników odżywczych, ze względu na niewielką kaloryczność doskonale sprawdzi się także podczas diety odchudzającej. Dzięki aromatycznym dodatkom i przyprawom, kremowa zupa sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Zielona zupa krem z brokułów to prosta recepta na przemycenie dużej ilości warzyw do codziennego jadłospisu. Jest gęsta i pożywna, a wykorzystanie sproszkowanego kminu rzymskiego dodaje jej oryginalnego charakteru. Przygotowanie zupy zajmuje niewiele czasu, dlatego przepis na nią idealnie wpisuję się w koncepcję stworzenia błyskawicznego, lecz jednocześnie bardzo zdrowego obiadu.

Zupa krem z brokułów - przepis

Składniki:

1/2 brokuła
30 dag marchwi
15 dag selera
20 dag korzenia pietruszki
por - biała część
1 cebula
2 ząbki czosnku
śmietana do zupy lub jogurt naturalny
natka pietruszki
oliwa z oliwek
mielony kmin rzymski
sól
pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pora i czosnek poszatkuj na cienkie plasterki. Brokuł podziel na różyczki. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć warzywa i smaż przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą już lekko zeszklone, wlej do nich 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę na średnim ogniu. Dodaj brokuła i gotuj tak długo, aż zrobi się miękki. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą sproszkowanego kminu rzymskiego. Całość zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Zupę podawaj udekorowaną keksem z jogurtu  naturalnego i śmietany, oprószoną pokrojoną natką pietruszki. Do ozdoby (ale i dla smaku) możesz także użyć prażonych pestek dyni.

Zobacz też: Zielony koktajl ze spiruliną: przepis na zdrowie i szczupłą sylwetkę

Źródło: pl.pinterest.com