Najlepsze przepisy: Sałatka z makaronem w 3 odsłonach

Przejdź do galerii zdjęć
Sałatka z makaronem to świetna propozycja na śniadanie lub lekki obiad, doskonale sprawdzi się także jako przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzięki połączeniu warzyw z makaronem jest nie tylko zdrowa, ale i sycąca, a w dodatku pięknie się prezentuje! Przedstawiamy oryginalne pomysły na sałatkę z makaronem w 3 odsłonach.
Przed przystąpieniem do przygotowania sałatki warto wybrać rodzaj makaronu, który najlepiej nadawać się będzie do tego typu potrawy. Idealnie sprawdzą się świderki, farfalle w kształcie kokardki, bądź penne. Makaron gotujemy al dente, ponieważ jako składnik sałatki nie może być zbyt miękki.

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki: 200 g wybranego makaronu 3 upieczone (lub podsmażone) czerwone papryki 40 g czarnych oliwek 1 garść pomidorków koktajlowych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki stołowe pestek dyni Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Makaron gotujemy al dente. Upieczone wcześniej papryki kroimy w podłużne paski. Oliwki kroimy tak, by przybrały kształt krążków. Pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół. Wszystkie składniki dodajemy do ostudzonego makaronu, na koniec uzupełniając je tuńczykiem i pestkami dyni. Składniki na sos łączymy w osobnej miseczce, a następnie zalewamy nim sałatkę.

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Składniki: 50 dag wybranego makaronu 20 dag mięsa z kurczaka (ugotowanego) 1 czerwona papryka 1 świeży zielony ogórek 1 garść pomidorków koktajlowych 3 cebule dymki 2 łyżki  stołowe pestek dyni Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka i paprykę szatkujemy w słupki. Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Dymkę kroimy w kostkę -razem z zieloną częścią. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce przygotowujemy sos, a następnie polewamy nim sałatkę.

Sałatka z makaronem i warzywami

Składniki: 50 g wybranego makaronu 30 g zielonych kiełków słonecznika 1 garść pomidorków koktajlowych (żółte i zielone) 1 cukinia 1 żółta papryka 1 garść świeżych liści bazylii Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżeczki octu balsamicznego sól pieprz Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze umytą surową cukinię kroimy w kostkę, podobnie z papryką. Pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki. Liście bazylii siekamy na drobno. Cukinię podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Składniki na sos mieszamy w małej miseczce. Łączymy ze wszystkimi dodatkami w dużej misce i dokładnie mieszamy. Zobacz też: 3 pomysły na zdrowy i smaczny podwieczorek
Zobacz galerię zdjęć: pasta
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł