Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Ciasto czekoladowe. Czy wiesz, jaka jest jego historia?
(Aktualizacja: 23 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto czekoladowe ma wielu zwolenników! Nic dziwnego! Czekoladowe wypieki zawierają roztopioną czekoladę lub kakao w proszku, mają piękny, intensywny aromat i mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów – np. z dodatkiem orzechów, owoców i karmelu! Skąd się wzięło ciasto czekoladowe?
Jednym z głównych składników ciasta czekoladowego jest czekolada lub kakao. Oprócz tego, zawiera najczęściej takie składniki jak mąka, jajka, cukier i masło. Często dodaje się do niego także karmel lub krem waniliowy.
Ciasto czekoladowe – skąd się wzięło?
Kiedy pierwszy raz przygotowano ciasto czekoladowe? Za początek uznaje się rok 1764. Wówczas niejaki dr James Baker miał odkryć sposób na przygotowanie czekolady. Uzyskał ją mieląc ziarna kakaowe. Blisko 65 lat później, w 1828 roku, Coenraad van Houten z Holandii, miał opracować metodę mechanicznej ekstrakcji tłuszczu w wyniku czego powstało masło kakaowe i częściowo odtłuszczone kakao. Wówczas powstała zwarta masa, która była sprzedawana jako „kakao skalne” lub jako kakao w proszku. Oba te osiągnięcia sprawiły, że czekolada z niedostępnego luksusu stała się codzienną przekąską! Wciąż jednak, do tego czasu, nie powstał wypiek, który nazywamy dziś ciastem czekoladowym. Kolejnym krokiem, który miał miejsce w 1879 roku, było wytworzenie bardziej jedwabistej i gładkiej czekolady, którą można było piec i łączyć płynnie i całkowicie z ciastem. Dokonał tego Rodolphe Lindt. I choć wciąż, przez długi czas, czekolada funkcjonowała głównie w formie płynnej i stosowana była wyłącznie w nadzieniach i polewach, w 1886 r. kucharze w Stanach Zjednoczonych zaczęli dodawać ją do ciast, by upiec w końcu pierwsze, czekoladowe ciasto! Ciasta i ciastka czekoladowe zdobywały coraz większą popularność. W latach 90. popularne były ciastka z roztopioną czekoladą i płynnym nadzieniem. Wkrótce zaczęły też powstawać czekoladki z nadzieniem, także te o nietypowych smakach - np. o smaku herbaty, curry, czerwonej papryki czy szampana.Ciasta czekoladowe dzisiaj
Obecnie ciasta czekoladowe mają przeróżne formy! Spotykamy nie tylko klasyczna ciasta i torty, ale także czekoladowe wersje babek czy serników. Bez problemu możemy sami upiec czekoladowe muffiny, murzynka, torcik czekoladowy przekładany kremem lub lekkim musem, a nawet… czekoladowy sernik! Nie mniej popularne są dodatki czekoladowe. Dużą popularnością cieszą się ciasta o smaku stracciatella, ciasta z polewą czekoladową, spody czekoladowe czy czekoladowe kremy. Czekolada jest niezwykle popularnym składnikiem ciast także z uwagi na to, że idealnie łączy się z dodatkami takimi jak owoce – np. wiśnie, maliny, truskawki, brzoskwinie czy kiwi, a także z orzechami – np. laskowymi i włoskimi, oraz innymi dodatkami takimi jak np. wiórki kokosowe! Przepisy na ciasta czekoladowe znajdziesz na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.Artykuł sponsorowany
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ciasto czekoladowe z gruszkami: Słodkość, którą warto wypróbować!
Ciasto czekoladowe z gruszkami to pyszna i aromatyczna kombinacja, która zachwyci nie tylko miłośników czekolady, ale także tych, którzy szukają zdrowszych alternatyw w świecie słodkości. To idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z delikatnymi kawałkami soczystych gruszek sprawia, że to ciasto jest niezwykle apetyczne i zaskakująco zdrowe.
Uwielbiasz czekoladę? To ciasto skradnie Twoje serce po pierwszym kęsie!
Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady i lubisz eksperymentować z niecodziennymi smakami, ta tarta będzie dla Ciebie prawdziwym hitem. Kombinacja intensywnego smaku czekolady, delikatnego akcentu pomarańczy i słodko-kwaśnych malin stworzy wyjątkową symfonię smaków, której trudno się oprzeć. Przygotuj się na niezapomnianą podróż kulinarnej rozkoszy.
Obłędne ciasto czekoladowe z orzechami. Rozpływa się w ustach!
Nie ma wątpliwości, że ciasto czekoladowe jest jednym z najbardziej uwielbianych deserów na świecie. Jego bogaty, intensywny smak sprawia, że każdego razu roztapia się w ustach, dostarczając nam przyjemności i radości. A co gdybyśmy dodali do tego pyszne orzechy, które nadają mu nieco chrupkości i dodatkowej głębi smaku? Oto przepis na obłędne ciasto czekoladowe z orzechami, które na pewno podbije Twoje serce i podniebienie!