Niedobór potasu - objawy, przyczyny. Produkty bogate w potas

Niedobór potasu, czyli hipokaliemia to bardzo poważne schorzenie, które może mieć negatywny wpływ na prawidłową pracę serca oraz układu krwionośnego. Jednak mimo iż potas w organizmie ludzkim jest jednym z najważniejszych pierwiastków, to jego nadmiar może być tak samo niebezpieczny, jak deficyt. Warto zatem wiedzieć, jakie jest prawidłowe stężenie potasu we krwi oraz znać produkty spożywcze bogate w potas.

Rola potasu w organizmie

Potas w organizmie jest jednym z najważniejszych elektrolitów. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę wszystkich mięśni w tym także tego najważniejszeog - mięśnia sercowego oraz całego układu nerwowego. Tłumacząc najprościej, jak to tylko możliwe jony potasu wraz z jonami sodu i chloru są generatorem oraz doskonałym przewodnikiem impulsów elektrycznych, dzięki którym serce bije, a pozostałe mięśnie reagują na wszystkie informacje przekazane z mózgu. Potas pełni także ważną rolę podczas syntezy białek mięśniowych, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mięśni, adaptacji oraz ich regeneracji. Odpowiada również za regulację gospodarki wodnej całego organizmu. Dlatego też wszystkie osoby o zwiększonej aktywności fizycznej powinny dbać o prawidłowe stężenie potasu w organizmie. Drogą wielu naukowych badań udowodniono również, iż dobry poziom potasu przyczynia się do unormowania ciśnienia tętniczego i niweluje także ryzyko udarów mózgu. Stąd też osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym, arytmią, niewydolnością serca, cukrzycą i innymi chorobami układu krwionośnego powinny w sposób szczególny kontrolować jego poziom, jak i również uwzględniać w swojej diecie produkty spożywcze bogate w potas.

Niedobór potasu - objawy, skutki

Prawidłowe stężenie potasu w organizmie mieści się w przedziale 3,5 - 5 mmol/l. Utrzymanie jego niezmiennej wartości w praktyce nigdy się nie zdarza, ponieważ potas stale jest wydalany z moczem oraz potem. Gdy jednak jego poziom spada poniżej 3,5 mmol/l, to dochodzi do hipokaliemii, na którą szczególnie narażone są osoby w podeszłym wieku. Co zaliczamy do jej objawów?
  • osłabienie mięśni i ogólny spadek siły fizycznej
  • skurcze oraz drżenie mięśni
  • senność, problemy z koncentracją
  • zaburzenia rytmu serca
  • podwyższone ciśnienie
  • zaparcia
  • opuchnięcie kończyn
  • zagęszczenie moczu
  • Należy oczywiście pamiętać, że powyższe dolegliwości nie muszą być spowodowane brakiem potasu w organizmie. Jednak utrzymujące się przez dłuższy czas powinny zostać niezwłocznie skonsultowane z lekarzem, który zleci odpowiednie badania w celu zdiagnozowania przyczyny.

    Nadmiar potasu (hiperkaliemia) - objawy

    Podwyższony potas także prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. W momencie, gdy jego stężenie przekracza 5 mmol/l, dochodzi do hiperkaliemii, która może mieć charakter bezobjawowy, ale może też powodować dolegliwości takie jak:
  • ogólne osłabienie
  • drgawki
  • zaburzenia czucia
  • zaburzenia świadomości
  • deficyt insuliny we krwi
  • niewydolność nerek
  • Jakie są przyczyny niedoboru potasu w organizmie

    Utrzymanie właściwego poziomu potasu możliwe jest oczywiście dzięki zdrowej i zbilansowanej diecie, jednak nie zawsze obniżony poziom pierwiastka spowodowany jest jej brakiem. Problemem może okazać się niewłaściwe wchłanianie potasu przez jelito cienkie lub jego zwiększonym wydalaniem spowodowane zaburzeniami pracy nerek. Do najczęstszych przyczyn niedoboru potasu zaliczamy:
  • dietę ubogą w potas, niedożywienie
  • choroby nerek
  • choroby i infekcje układu pokarmowego
  • biegunka oraz wymioty
  • obszerne poparzenia
  • przyjmowanie niektórych leków
  • przewlekły stres
  • nadmierne spożycie kawy, alkoholu, soli
  • canva.com

    Niedobór potasu - co jeść, dieta bogata w potas

    Produkty bogate w potas powinny być nieodłącznym elementem diety każdego człowieka. Propagowana w mediach społecznościowych moda na zdrowe odżywanie nie jest bezpodstawnym wymysłem marketingowym, lecz zwiększaniem świadomości społecznej w kontekście dbania o własne zdrowie. Zdrowa dieta to ważny czynnik dla zachowania ciała i ducha w jak najlepszej kondycji przez wiele lat. Najlepsze źródła potasu:
  • banany, ziemniaki, suszone morele
  • soja, pomidory, awokado
  • pistacje, suszone figi, soczewica
  • rodzynki, orzechy laskowe, daktyle
  • pestki dyni, jabłka, natka pietruszki
  • orzechy włoskie, mięso z piersi indyka, zielony groszek
  • szparagi, czerwona papryka, kiszona kapusta
  • truskawki, czereśnie, pomarańcze
  • Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł