Stewia – czy jest zdrowsza od cukru? Właściwości zdrowotne, przeciwwskazania

Stewia to substancją będąca jedną z wielu alternatyw dla cukru, która zalecana jest szczególnie osobom nietolerującym sacharozy. Popularna także w dietach odchudzających, ponieważ nie dostarcza do organizmu żadnych kalorii. Mimo iż stewia jest słodsza od cukru, to wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i nie obciąża układu trawiennego.

Co to jest stewia?

Stewia jest rośliną pochodzącą z dalekich terenów Ameryki Południowej (głównie Paragwaj i Brazylia), która już od zarania dziejów była wykorzystywana przez tamtejsze plemiona jako środek przeciwzapalny oraz substancja zmieniająca smak. Spośród ponad 150-ciu odmian tylko dwie charakteryzują się słodkim smakiem. Mimo iż przez bardzo długi czas podejrzewano, że stewia może powodować rozwój chorób nowotworowych, to wieloletnie badania naukowe są jednoznacznym zaprzeczeniem wszystkich negatywnych głosów na temat stewii. Okazało się również, że jest o wiele bezpieczniejsza od cukru. Na jej import w krajach europejskich zezwolono dopiero w grudniu 2011 roku decyzją Komisji Europejskiej. Obecnie stewie wykorzystuje się w całym przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym na bardzo szeroką skalę.

Stewia – czy jest zdrowa? Właściwości zdrowotne

Oczywiście największą zaletą zamiany cukru na stewię jest zerowa kaloryczność produktu. Wynika to z tego, iż organizm ludzki nie jest w stanie przyswoić otrzymywanych z liści glikozydów stewiolowych. Poza tym stewia cechuje się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym, co nie wywołuje gwałtownym wzrostów poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu jest właśnie zalecana osobom chorującym na cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze. Stewia na trądzik jest również bardzo skutecznym preparatem. Wyeliminowanie cukru na rzecz naturalnego słodzika bezsprzecznie przyniesie wiele pozytywnych skutków. Stewia:
  • obniża ciśnienie krwi
  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • wspomaga trawienie
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • zapobiega próchnicy
  • usprawnia regenerację uszkodzonego naskórka
  • pozytywnie wpływa na cerę trądzikową
  • reguluje wilczy apetyt
  • wspomaga regenerację trzustki
  • jest substancją moczopędną
  • Witaminy i minerały

    Roślina jest także wartościowym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, czego nie można powiedzieć o powszechnie stosowanym cukrze białym. Najważniejsze z nich o dużym stężeniu to:
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • sód
  • cynk
  • fosfor
  • Spożywanie stewii dostarczy również do Twojego organizmu wiele ważnych przeciwutleniaczy takich jak: flawony, kwasy fenolowe, flawonole, kwasy chlorogenowe. Jeśli chodzi natomiast o witaminy, to w niewielkiej stewia zawiera: witaminę C, witaminę B9 (kwas foliowy) oraz witaminę B2.
    canva.com

    Stewia – przeciwwskazania i skutki uboczne

    Mimo iż jest w pełni bezpieczna, to zalecana dawka dziennego spożycia została wyznaczona na poziomie ok. 4 mg na kilogram masy ciała. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki na cholesterol, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i wszystkie antybiotyki. Stewia z niektórymi z nich może wchodzić w niebezpieczne reakcje chemiczne, dlatego też przed jej stosowaniem należy skonsultować się z lekarzem, który rozwieje wszelkie wątpliwości. Roślina nie jest zalecana osobom zmagającym się z niskim ciśnieniem krwi, ponieważ wpływa na jego obniżenie. Nie powinny po nią sięgać również diabetycy stosujący zastrzyki insulinowe. W przypadku wystąpienia anemii także należy zachować ostrożność w kontakcie ze stewią, gdyż może hamować wchłanianie żelaza oraz wapnia.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł