Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Stewia – czy jest zdrowsza od cukru? Właściwości zdrowotne, przeciwwskazania
Stewia to substancją będąca jedną z wielu alternatyw dla cukru, która zalecana jest szczególnie osobom nietolerującym sacharozy. Popularna także w dietach odchudzających, ponieważ nie dostarcza do organizmu żadnych kalorii. Mimo iż stewia jest słodsza od cukru, to wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i nie obciąża układu trawiennego.
Co to jest stewia?
Stewia jest rośliną pochodzącą z dalekich terenów Ameryki Południowej (głównie Paragwaj i Brazylia), która już od zarania dziejów była wykorzystywana przez tamtejsze plemiona jako środek przeciwzapalny oraz substancja zmieniająca smak. Spośród ponad 150-ciu odmian tylko dwie charakteryzują się słodkim smakiem. Mimo iż przez bardzo długi czas podejrzewano, że stewia może powodować rozwój chorób nowotworowych, to wieloletnie badania naukowe są jednoznacznym zaprzeczeniem wszystkich negatywnych głosów na temat stewii. Okazało się również, że jest o wiele bezpieczniejsza od cukru. Na jej import w krajach europejskich zezwolono dopiero w grudniu 2011 roku decyzją Komisji Europejskiej. Obecnie stewie wykorzystuje się w całym przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym na bardzo szeroką skalę.Stewia – czy jest zdrowa? Właściwości zdrowotne
Oczywiście największą zaletą zamiany cukru na stewię jest zerowa kaloryczność produktu. Wynika to z tego, iż organizm ludzki nie jest w stanie przyswoić otrzymywanych z liści glikozydów stewiolowych. Poza tym stewia cechuje się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym, co nie wywołuje gwałtownym wzrostów poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu jest właśnie zalecana osobom chorującym na cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze. Stewia na trądzik jest również bardzo skutecznym preparatem. Wyeliminowanie cukru na rzecz naturalnego słodzika bezsprzecznie przyniesie wiele pozytywnych skutków. Stewia:Witaminy i minerały
Roślina jest także wartościowym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, czego nie można powiedzieć o powszechnie stosowanym cukrze białym. Najważniejsze z nich o dużym stężeniu to:canva.com
Stewia – przeciwwskazania i skutki uboczne
Mimo iż jest w pełni bezpieczna, to zalecana dawka dziennego spożycia została wyznaczona na poziomie ok. 4 mg na kilogram masy ciała. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki na cholesterol, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i wszystkie antybiotyki. Stewia z niektórymi z nich może wchodzić w niebezpieczne reakcje chemiczne, dlatego też przed jej stosowaniem należy skonsultować się z lekarzem, który rozwieje wszelkie wątpliwości. Roślina nie jest zalecana osobom zmagającym się z niskim ciśnieniem krwi, ponieważ wpływa na jego obniżenie. Nie powinny po nią sięgać również diabetycy stosujący zastrzyki insulinowe. W przypadku wystąpienia anemii także należy zachować ostrożność w kontakcie ze stewią, gdyż może hamować wchłanianie żelaza oraz wapnia.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ból brzucha i gorączka – co oznaczają te objawy?
Ból brzucha i gorączka to dość powszechne objawy, które występują zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Pojawiające się sporadycznie i oddzielnie zwykle nie stanowią powodu do niepokoju – mogą być symptomem przejedzenia i niestrawności (w przypadku bólu brzucha) czy też sezonowej infekcji (w przypadku podwyższonej temperatury). W pewnych okolicznościach wymagają jednak konsultacji z lekarzem. Sprawdź, kiedy z bólem brzucha i gorączką trzeba udać się do specjalisty.
Co daje przyjmowanie kolagenu?
Przyjmowanie kolagenu może mieć wiele korzyści dla naszego organizmu. Kolagen jest jednym z najważniejszych białek występujących w naszym ciele i odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry, stawów, kości i włosów. W tym artykule dowiesz się, jakie są główne zalety przyjmowania kolagenu i dlaczego warto go uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Zdrowa stopa, szczęśliwe dziecko. Jak dobierać obuwie dla maluchów?
Chwila, gdy dziecko stawia swoje pierwsze kroki, to przełomowy i długo wyczekiwany przez rodziców moment. Kiedy maleństwo uczy się korzystać ze swoich stópek, czas wyruszyć po buty. W związku z tym w dzisiejszym artykule zajmiemy się tematem niezwykle istotnym dla każdej mamy i każdego taty – prawidłowym doborem obuwia dla małych dzieci. Oto kilka wskazówek, które warto znać!