Nalewka z wiśni – przepis na wiśniówkę domowej roboty

Nalewka z wiśni to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych domowych nalewek. Oczywiście nie tylko z uwagi na wspaniałe doznania smakowe, ale przede wszystkim za sprawą nieocenionych właściwości leczniczych. Pierwsze owoce wiśni pojawią się na drzewach już za kilka tygodni, natomiast samo przygotowanie nalewki jest banalnie proste. Zobacz jak zrobić domową wiśniówkę, która koniecznie powinna znajdować się w każdej spiżarni.

Jakie wiśnie na nalewkę?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by do przygotowania nalewki z wiśni użyć jakiejkolwiek odmiany tych owoców. To samo tyczy się także stanu dojrzałości, ale warto pamiętać, że wiśnie nie mogą być zgniłe lub uszkodzone przez ptaki. Najlepszym wyborem będą nieco kwaśne owoce o średniej wielkości.
canva.com

Nalewka z wiśni na wódce – przepis na wiśniówkę w domu

Domowa nalewka z wiśni podobnie jak nalewka z malin czy nalewka z pigwy jest niesamowicie łatwa w przygotowaniu oraz smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Gdy sezon na świeże owoce rozpoczyna się na dobre, warto wtedy uzupełnić swoją spiżarnię nalewkami o ulubionym smaku. Nie dość, że będą świetnym uzupełnieniem sobotnich spotkań w gronie znajomych, to posłużą również jako skuteczne domowe antybiotyki, po które warto sięgać w chłodne jesienne wieczory. Składniki na nalewkę z wiśni:
  • 2 kg wiśni bez pestek
  • 0,5 kg cukru
  • litr spirytusu
  • 150 ml przegotowanej wody
  • Przygotowanie wiśniowej nalewki na spirytusie:
    1. Wiśnie należy umyć i wydrylować (technika dowolna), natomiast cały płyn wysokoprocentowy wymieszać dokładnie z wodą
    2. Następnie przygotowane owoce należy umieścić w szklanym słoiku i zalać otrzymaną miksturą. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na ok. 5-6 tygodni. Dobrze jest przynajmniej raz w tygodniu potrząsnąć naczyniem w celu wymieszania zawartości
    3. Po ok. 5-6 tygodniach cały płyn z naczynia należy zlać do butelki, a pozostałe w naczyniu wiśnie zasypać cukrem, który po mniej więcej 10-dniach powinien się rozpuścić, tworząc gęsty wiśniowy syrop
    4. Kolejny krok to połączenie wiśniowego syropu z odlaną wcześniej do butelki substancją, w której moczyły się owoce, przelanie mikstury do szklanych butelek i pozostawienie w spiżarce na minimum 3 miesiące. Najlepsze walory smakowe są możliwe do uzyskania po 10-12 miesiącach leżakowania

    Czy nalewka z owoców z pestkami jest szkodliwa?

    W sieci można natknąć się na wiele przepisów na nalewki bez konieczności drylowania owoców przed ich zalaniem spirytusem lub zasypaniem cukrem. Czy picie nalewki zrobionej z wiśni z pestkami jest bezpieczne? Niestety nie do końca, ponieważ pestki wiśni, jak i innych owoców mogą zawierać amygdalinę (niebezpieczny związek chemiczny), pod której wpływem dochodzi do uwalniania się bardzo groźnego cyjanowodoru. Tak więc nalewka z wiśni z pestkami będzie zapewne mniej czasochłonna w przygotowaniu, lecz dla własnego zdrowia lepiej nie ryzykować.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł