Nalewka z malin na spirytusie – przepis. Malinówka na przeziębienie
Udostępnij Google News
Zdrowie

Nalewka z malin na spirytusie – przepis. Malinówka na przeziębienie

Nalewka z malin sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ cechują ją niesamowite właściwości rozgrzewające. Domowa malinówka to idealny sposób na walkę z przeziębieniem oraz ogólną poprawę odporności organizmu. Maliny są wartościowym źródłem wielu witamin, minerałów oraz kwasów organicznych. Ja przygotować nalewkę z malin na spirytusie?

Nalewka z malin na przeziębienie i inne dolegliwości

Letni sezon owocowy to dobry czas na zajadanie się wspaniałymi i przede wszystkim zdrowymi darami natury, jakimi bez wątpienia są owoce. To także dobry moment na wykorzystanie ich do przygotowania różnego rodzaju przetworów, po które tak chętnie sięgamy w okresie jesieni oraz zimy. Jednym z takich przetworów jest nalewka z malin, która oprócz wyjątkowego smaku posiada także szereg właściwości zdrowotnych oraz mocno rozgrzewa organizm. Maliny to owoc bogaty w cenne witaminy i minerały takie jak:

  • witamina C, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy)
  • magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor
  • kwas salicylowy, kwas jabłkowy
  • Domowa nalewka z malin pomoże nie tylko ze wzmocnieniem układu immunologicznego czy w walce z przeziębieniem, ale i przyniesie ulgę w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.

    Nalewka z malin na spirytusie - jak zrobić malinówkę

    Przepis na zdrową nalewkę z malin na spirytusie jest bardzo prosty w przygotowaniu, lecz wymaga sporo cierpliwości. Zapewniamy jednak, że warto posiadać w swojej spiżarni ten naturalny antybiotyk o wspaniałych właściwościach leczniczych i cudownych walorach smakowych. Nie ma lepszego sposobu na to, by rozgrzać organizm od środka.

    Składniki na nalewkę malinową:

  • 1 kg malin
  • pół litra spirytusu
  • 500 g cukru
  • Jak przygotować nalewkę z malin:

    1. Umyte maliny wrzuć do dużego słoika, zlej spirytusem i pozostaw na ok. 10 dni. Co jakiś czas przemieszaj zawartość naczynia
    2. Po upływie dziesięciu dni zlej spirytus do innego naczynia, natomiast rozmoknięte maliny zasyp cukrem i znów odstaw na kolejne 7 dni
    3. Gdy cukier na malinach całkowicie się rozpuści, otrzymasz gęsty syrop, który należy przefiltrować i połączyć z wcześniej odlanym spirytusem. Miksturę rozlać do butelek i odstawić do leżakowania na 4-6 miesięcy

    nalewka z malin przelewana z butelki do kieliszka canva.com

    Domowa malinówka z miodem i miętą

    Prozdrowotne właściwości malin powodują, że tak naprawdę każdy rodzaj przygotowanej z nich nalewki przyczyni się do wzmocnienia układu odpornościowego. Przepis na nalewkę można zmieniać i ulepszać wedle uznania, dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacać ją równie zdrowymi dodatkami.

    Składniki:

  • 1 kg malin
  • pół litra spirytusu
  • litr miodu
  • pęczek mięty
  • Przygotowanie:

    1. Do dużego słoika wrzuć maliny wymieszane z porwanymi listkami mięty i zalej miodem. Odstaw na ok. 12 dni
    2. Gdy owoce puszczą sok, całość zalej spirytusem i pozostaw na ok. 7 dni
    3. Następnie cały płyn trzeba przecedzić przez gazę, przelać do butelek, szczelnie zakręcić i schować w ciemne miejsce na ok. pół roku
    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie