Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Lista pokarmów alkalizujących i zakwaszających
Dbając o zdrowie i wprowadzając diety do swojego trybu życia bardzo często zapominamy o utrzymaniu odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej. Powinna ona zostać zachowana w zakresie od 7,35 do 7,45 pH.
Rozłożenie produktów w naszej diecie powinno więc być podzielone na te zasadotwórcze i kwasotwórcze. Z czego spożywać powinniśmy około 80% produktów obojętnych i zasadotwórczych, a 20% produktów kwasotwórczych. Jak rozpoznać produkty kwasotwórcze? Zawierają one duże ilości chloru, siarki i fosforu. Jak rozpoznać produkty zasadotwórcze? Zawierają one duże ilości potasu, magnezu, wapnia i sodu.
Błędy w postrzeganiu pokarmów
Typowym błędem jest łączenie zasadotwórczości ze słodkim smakiem, a kwasotwórczości z kwaśnym smakiem. Przykładem produktów niespełniających tych założeń jest cukier i cytryna. Cukier mimo słodkiego smaku jest kwasotwórczy, natomiast cytryna mimo smaku kwaśnego zaliczania jest do produktów zasadotwórczych. Poniżej przedstawiamy (prawie) pełną listę produktów i pokarmów alkalizujących oraz zakwaszających.Lista produktów kwasotwórczych (poniżej 6.0 pH)
- wszelkie owocowe soki
- borówki, żurawina
- słodkie napoje (szczególnie typu cola)
- napoje gazowane
- mięso i przetwory
- produkty zbożowe
- pieczywo
- mąka
- makarony, kasze
- owoce morze
- jaja
- rośliny strączkowe oprócz fasoli
- cukier, czekolada, dżemy
- ciasta i słodycze oraz miód
- musztarda, majonez, ocet
- ketchup, sery żółte i pleśniowe
- ryby
- wino i piwo
- kawa i herbata
Lista produktów o neutralnym pH (7.0 pH)
- jogurty naturalne, serwatki
- śmietany
- świeże masło
- oleje roślinne
Lista produktów zasadotwórczych (9.0-7.1 pH)
- kiwi, arbuzy, świeże soki owocowe
- daktyle, rodzynki, figi
- ananas, banany, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, maliny
- awokado, winogrona, truskawki
- dynia, cukinia, ogórki, sałaty, botwina, szpinak, rzodkiewka
- buraki, brokuły, kapusta, fasolka szparagowa, por, szczaw
- bakłażany, marchew, seler, pomidor, gotowany szpinak, kalarepa
- prawdziwki, kurki
- chrzan
Lista produktów zasadotwórczych słabo (do 7.0 pH)
- zielona herbata, oliwa z oliwek
- migdały
- maślanka
- wiśnie, jabłka, śliwki, gruszki
- kalafior, cebula, roszponka
- kiełki pszenicy
- kiełki orkiszu
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zakwaszenie organizmu - alarm!
Czy wiesz, że równowaga kwasowo-zasadowa w naszym organizmie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia? Zakwaszenie organizmu, czyli nadmiar kwasów, może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jakie są przyczyny zakwaszenia organizmu, jakie objawy może ono wywoływać oraz jak skutecznie odkwasić organizm.
Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie. Jak odkwasić organizm?
Zakwaszenie organizmu wywołuje szereg dolegliwości, spowodowanych przede wszystkim niewłaściwą dietą. Wysoko przetworzona żywność oraz nieodpowiednio dobrane produkty w codziennym jadłospisie mogą zaburzać równowagę kwasowo-zasadową, prowadząc do złego samopoczucia, a nawet wywołując poważne choroby. Jak odkwasić organizm?
Sposoby na odkwaszenie organizmu
Problemy z równowagą kwasowo-zasadową stają się coraz bardziej popularne wśród kobiet. Często z ich powodu trafiamy do lekarza, który jednak w wynikach badania krwi nie stwierdza żadnych nieprawidłowości. Nasze osłabienie, złe samopoczucie, zmienne nastroje, rozdrażnienie, pogorszony wygląd skóry - to jednak prawdziwe objawy choroby, wiążące się właśnie z problemami równowagi kwasowo-zasadowej.