Lista pokarmów alkalizujących i zakwaszających

Dbając o zdrowie i wprowadzając diety do swojego trybu życia bardzo często zapominamy o utrzymaniu odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej. Powinna ona zostać zachowana w zakresie od 7,35 do 7,45 pH.
Rozłożenie produktów w naszej diecie powinno więc być podzielone na te zasadotwórcze i kwasotwórcze. Z czego spożywać powinniśmy około 80% produktów obojętnych i zasadotwórczych, a 20% produktów kwasotwórczych. Jak rozpoznać produkty kwasotwórcze? Zawierają one duże ilości chloru, siarki i fosforu. Jak rozpoznać produkty zasadotwórcze? Zawierają one duże ilości potasu, magnezu, wapnia i sodu.

Błędy w postrzeganiu pokarmów

Typowym błędem jest łączenie zasadotwórczości ze słodkim smakiem, a kwasotwórczości z kwaśnym smakiem. Przykładem produktów niespełniających tych założeń jest cukier i cytryna. Cukier mimo słodkiego smaku jest kwasotwórczy, natomiast cytryna mimo smaku kwaśnego zaliczania jest do produktów zasadotwórczych. Poniżej przedstawiamy (prawie) pełną listę produktów i pokarmów alkalizujących oraz zakwaszających.

Lista produktów kwasotwórczych (poniżej 6.0 pH)

  • wszelkie owocowe soki
  • borówki, żurawina
  • słodkie napoje (szczególnie typu cola)
  • napoje gazowane
  • mięso i przetwory
  • produkty zbożowe
  • pieczywo
  • mąka
  • makarony, kasze
  • owoce morze
  • jaja
  • rośliny strączkowe oprócz fasoli
  • cukier, czekolada, dżemy
  • ciasta i słodycze oraz miód
  • musztarda, majonez, ocet
  • ketchup, sery żółte i pleśniowe
  • ryby
  • wino i piwo
  • kawa i herbata

Lista produktów o neutralnym pH (7.0 pH)

  • jogurty naturalne, serwatki
  • śmietany
  • świeże masło
  • oleje roślinne

Lista produktów zasadotwórczych (9.0-7.1 pH)

  • kiwi, arbuzy, świeże soki owocowe
  • daktyle, rodzynki, figi
  • ananas, banany, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, maliny
  • awokado, winogrona, truskawki
  • dynia, cukinia, ogórki, sałaty, botwina, szpinak, rzodkiewka
  • buraki, brokuły, kapusta, fasolka szparagowa, por, szczaw
  • bakłażany, marchew, seler, pomidor, gotowany szpinak, kalarepa
  • prawdziwki, kurki
  • chrzan

Lista produktów zasadotwórczych słabo (do 7.0 pH)

  • zielona herbata, oliwa z oliwek
  • migdały
  • maślanka
  • wiśnie, jabłka, śliwki, gruszki
  • kalafior, cebula, roszponka
  • kiełki pszenicy
  • kiełki orkiszu
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł