Tarta z truskawkami i mascarpone – przepis na letnie ciasto z truskawkami

Tarta z truskawkami i mascarpone to wspaniała, letnia propozycja. Nie dość, że to przepyszny deser, który smakuje wręcz niebiańsko i wielu może przyprawić o kulinarny orgazm, to jeszcze taką tartę można wykonać w bardzo prosty sposób. Takie ciasto jemy na zimno – wymaga kilkugodzinnego słodzenia. Można też przygotować je na kruchym spodzie – z piekarnika – lub zrobić deser bez pieczenia. My dziś skupimy się na tym pierwszym, który choć jest trochę bardziej pracochłonny, to jednak naszym zdaniem jest też odrobinę smaczniejszy od tego drugiego. Tarta z truskawkami – jak ją zrobić?

Tarta z truskawkami – jak zrobić pyszne ciasto?

Wśród wielu darów lata znaleźć można także sezonowe owoce, które choć są dostępne również w innych porach roku, to nigdy nie smakują tak samo dobrze jak latem. Do takich owoców należą truskawki. Zawsze pachną obłędnie.. ale wystarczy wgryźć się w choćby jedną sztukę zimą lub jesienią by uznać, że to nie to samo co w czerwcu czy lipcu. A truskawki warto jeść nie tylko przez wgląd na ich smak, ale też choćby ze względu na ich naprawdę niską kaloryczność. Generalnie mają sporo wspaniałych właściwości, których nie dałoby się zliczyć nawet na palcach dwóch rąk, ale faktycznie najczęściej doceniamy właśnie ich walory smakowe. A tarta z truskawkami i mascarpone, taka dobrze schłodzona, z odrobiną mięty to naprawdę niebo w gębie. Chcesz przepis? Już się robi!

Składniki na tartę z truskawkami

Składniki na spód tarty:
  • Szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 150 g ZIMNEGO masła
  • Jajko
  • 3 łyżki cukru lub inne słodzidło
  • Odrobina soli
Składniki na krem:
  • 0,5 szklanki mocno schłodzonej śmietany 36%
  • 0,5 kg zimnego mascarpone
  • Cukier lub inne słodzidło do smaku
  • Cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia
Wierzch:
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Około 0,5 kg truskawek

Ciasto z truskawkami – przygotowanie

Tarta z truskawkami i mascarpone to naprawdę bardzo prosty przepis i każdy sobie z nim poradzi. Na początku należy przygotować ciasto, z podanych wyżej składników. W tym celu przesiewamy mąkę do miseczki, dodajemy słodzidło i dosłownie szczyptę soli. Mieszamy. Kroimy na mniejsze kawałki zimne masło i dorzucamy do mąki. Dodajemy też jajko. Wszystko dobrze zagniatamy, zwijamy w kulkę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Piekarnik musimy nagrzać do 190 stopni. Ciasto wykładamy na natłuszczony spód formy do tarty. Robimy w nim widelcem mini dziurki i posypujemy np. ziarnami fasoli, żeby je obciążyć. W tym stanie pieczemy je przez kwadrans. A później zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez około 13-14 minut. Ciasto ma się ładnie zrumienić, ale trzeba uważać, aby się nie spaliło. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę ubijamy  z cukrem i waniliną. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy uważając, by nie zrobiło nam się z tego masło. Krem wykładamy na zimny spód, a wierzch zdobimy pociętymi w kawałeczki truskawkami. Wykładamy też raz po raz świeże listki mięty. Chłodzimy.

Tarta z truskawkami i mascarpone

Jak widzisz przygotowanie takiego deseru wcale nie jest skomplikowane. A smakuje naprawdę wybornie. Można go zajadać z letnią, mrożoną kawą, albo z truskawkowym koktajlem, bo czy może być coś lepszego, niż podwójna porcja tych przepysznych owoców? Chyba nie!  
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł