Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dieta sirtuinowa czyli dieta Adele – na czym polega, jadłospis. Czy jest zdrowa?
Dieta sirtuinowa stała się ostatnio bardzo popularna. Prawdopodobnie ze względu na piosenkarkę Adele, która dzięki niej miała zrzucić kilkadziesiąt kilogramów! W czym tkwi jej fenomen? Na czym polega, kto może ją stosować, a kto powinien jej kategorycznie unikać?
Dieta sirtuinowa – co to jest i na czym polega?
Dieta sirtuinowa, nazywana także i dietą Adele, to model żywienia, który opracowało dwóch absolwentów Uniwersytetu w Surrey w Anglii – Aidan Goggins i Glen Matten. Ma ona trzy główne zasady. Pierwsza z nich dotyczy ograniczenia kaloryczności posiłków na pierwszych etapach diety. Druga zakłada picie zielonych koktajli sirtuinowych. Z kolei trzecia mówi o zwiększeniu spożycia produktów bogatych w aktywatory sirtuin. Najistotniejsze w tej diecie jest to, że należy włączyć do niej odpowiednie produkty, a nie jakiekolwiek wyeliminować. Jeśli zastanawiasz się, czym właściwie są sirtuniny, to musisz wiedzieć, że to białka, które mają bardzo ważne funkcje w organizmie. Regulują metabolizm, kontrolują stany zapalne, a także spowalniają procesy starzenia się. Co bardzo istotne, nasilają syntezę białek mięśniowych, dlatego spadek masy ciała nie jest równoznaczny z utratą masy mięśniowej.zdjęcie ilustrujące/Canva
Co jeść na diecie sirtuinowej – przykładowy jadłospis
Dieta ta zakłada codzienne picie zielonego koktajlu z jarmurzem, rukolą, natką pietruszki, imbirem oraz cytryną. Jest on swego rodzaju podstawą. Przykładowy jadłospis Śniadanie 40 g kaszy gryczanej z małą garścią orzechów włoskich, małym jabłkiem oraz 3 daktylami i kawą Drugie śniadanie Zielony koktajl Obiad dorsz pieczony w folii z papryką i cukinią polany oliwą z oliwek oraz kasza gryczana Kolacja sałatka z rukoli z czerwoną cebulą, orzechami i gotowaną soją, polana oliwą extra virgin Dieta sirtuinowa – efekty po stosowaniu Dzięki diecie sirtfood możesz zrzucić nawet do 3 kilogramów tygodniowo. Musisz mieć jednak świadomość, że nie jest to wynikiem spalenia tkanki tłuszczowej. Przynajmniej na początku. Wszystko dlatego, że zmniejszają się zasoby glikogenu oraz wody w organizmie i zalegająca treść w jelitach. Co więcej, utrata zbędnych kilogramów to nie jedyne zalety tej diety. Stosujące ją osoby mówią też o pozbyciu się obrzęków oraz poprawie samopoczucia.Dieta sirtuinowa – przeciwwskazania
Diety sirtuinowej nie powinny stosować osoby, które są aktywne fizycznie. Wszystko dlatego, że może to spowodować u nich zasłabnięcia ze względu na deficyt kaloryczny. Nie jest też wskazana dla osób z cukrzycą i z insulinoopornością. Kategorycznie powinny jej unikać także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią i nastolatki w okresie dojrzewania.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.