Sernik na zimno – przepis na szybkie ciasto z mascarpone i serków homogenizowanych

Sernik na zimno to idealne, letnie ciasto. Oczywiście spokojnie można je przygotować również w innym okresie roku, natomiast latem daje takie prawdziwe orzeźwienie, szczególnie przy tych największych upałach. No i dodatkowo można wówczas dodawać do sernika na zimno wszystkie letnie, świeże owoce. Mrożone też są w porządku, ale nie smakują latem tak bardzo, jak te prosto z drzewa czy krzaczka. Jak zrobić sernik na zimno z mascarpone i serków homogenizowanych? To ciasto bez pieczenie z pewnością Ci zasmakuje.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno można przygotować zarówno z mielonego twarogu, jak i z serków homogenizowanych. My proponujemy wykorzystać serki, bo taki sernik jest naprawdę delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach. Dodatkowo proponujemy dodać mascarpone, dzięki czemu uzyskamy mocno mleczny smak.

Składniki na sernik z truskawkami

Co będzie nam potrzebne, by zrobić sernik na zimno z truskawkami?
  • Herbatniki kakaowe – około 180 g,
  • 50 g rozpuszczonego masełka,
  • Czubata łyżka kakao
  • 0,5 kg waniliowego serka homogenizowanego,
  • Małe opakowanie mascarpone – 250 g,
  • Zimna śmietanka do ubijania – 200 ml,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • Cukier puder do smaku – około 3 łyżki,
  • Około 1/3 szklanki wrzącej wody,
  • Truskawki,
  • 2 galaretki o smak truskawkowym,
  • Woda do rozpuszczenia galaretek – 600 ml.

Jak przygotować ciasto bez pieczenia?

Sernik na zimno to jedno z najłatwiejszych i jednocześnie chyba najsmaczniejszych ciast, które można przygotować bez pieczenia. Zawsze zachwyca gości, a w okresie letnim dodatkowo orzeźwia. Jak zrobić taki deser? Na początek rozgniatamy herbatniki i łączymy je z masłem o kakao. Dobrze wszystko mieszamy i taką mieszaniną wykładały spód tortownicy, na którym wcześniej warto ułożyć papier do pieczenia. Mascarpone, śmietankę, serki homogenizowane i cukier miksujemy razem w misce. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i najlepiej przecedzamy przez drobne sitko. Wlewamy ją do masy serowej i wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i umieszczamy w lodówce na jakieś 1,5 godziny. Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki obieramy. Kroimy je na mniejsze kawałki i układamy na masie serkowej. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na truskawki. Ciasto na zimno znów wstawiamy do lodówki. Galaretka musi dobrze stężeć.

Sernik na zimno z mascarpone

Mascarpone jest idealnym dodatkiem do serników na zimno, ale też do innych deserów. Można zrobić z jego pomocą pyszny krem śmietanowy, którym warto przełożyć tort czy mini omleciki z owocami. Ale sernikowi na zimno dodaje lekkości a także świeżego, mlecznego smaku.  
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł