zupa cebulowa

Zupa cebulowa – przepis na francuską zupę cebulową i zupę krem z cebuli

Zupa cebulowa, to jedna z najbardziej aromatycznych zup. Dobrze przyprawiona, może naprawdę doprowadzić do kulinarnego orgazmu. Najlepiej podawać ją w formie kremu i z grzankami, ale oczywiście sposób podania zależy od gustu – niektórzy wolą zupy, w których można gryźć poszczególne składniki, a zupami krem się po prostu nie najadają. Dziś przedstawimy Ci przepis na francuską zupę z cebuli, która z pewnością Cię zachwyci. Nawet jeśli nie przepadasz za tym warzywem, musisz jej spróbować. Istnieje duża szansa, że po jej degustacji zmienisz zdanie na temat cebuli.
Reklama

Zupa cebulowa – przepis na francuską zupę z cebuli

Cebula ma liczne właściwości lecznicze, dlatego warto wprowadzić ją do codziennej diety. Po pierwsze – działa bakteriobójczo. A po drugie nie brakuje jej choćby witaminy C, dzięki której odporność organizmu jest lepsza. Ale to nie wszystkie jej zastosowania. Cebulę stosuje się również w przypadku kaca oraz gdy pojawiają się wrzody. Ma również zbawienny wpływ na rozstępy – czyli ogólnie na blizny. Cebula jest znana już od wielu lat i od dawna napary z niej stosowało się przy leczeniu przeróżnych chorób. Tak też jest i dziś. Gdy tylko zaczyna nas rozkładać przeziębienie, sięgamy po syrop z cebuli. Także to nie tylko te walory smakowe są ważne, ale również zdrowotne. A jak zrobić pyszną zupę cebulową?
zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa – składniki

Co będzie potrzebne do zrobienia francuskiej zupy cebulowej?
  • 1 kilogram cebuli
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy
  • 1 szklanka białego wina – wytrawnego
  • 1 litr wcześniej przygotowanego bulionu – najlepiej z wołowiny
  • Sól do smaku i pieprz czarny do smaku
  • Gotowe grzanki lub czerstwy chleb

Zupa cebulowa z grzankami – przygotowanie

Na początek trzeba zająć się cebulą. Obieramy ją dokładnie i kroimy na niezbyt grube półplasterki, około 2 milimetry. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy też oliwę. Wrzucamy na to naszą cebulę i podsmażamy, regularnie mieszając.
Reklama
Cebula musi stać się miękka no i delikatnie zbrązowieć. To może zająć około pół godziny. Po tym czasie zwiększamy ogień pod garnkiem i dolewamy wino. Gotujemy przed około 4 minuty, po czym zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym bulionem. Zupa ma stać na ogniu jeszcze przez około 25 minut i dopiero na koniec doprawiamy ją pieprzem i solą  - do smaku. Wcześniej przygotowanymi grzankami posypujemy zupę w miseczkach, lub robimy własne, z czerstwego chleba. Wystarczy pokroić go w kostkę, posypać ziołami i polać odrobiną oliwy, a następnie podpiec.

Zupa cebulowa krem – jak zrobić szybką zupę

Jeśli wolisz zupy krem, to wystarczy, że wcześniej przygotowaną zupę dokładnie zblendujesz. Na wierzch możesz również dodać grzanki oraz przystroić miseczkę świeżą zieleniną. Z zupą cebulową świetnie komponuje się na przykład natka pietruszki. Smacznego.  
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama