Orzeźwiający sernik cytrynowy na zimno z galaretką podany na białym talerzyku
Canva.com

Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia

Cytrynowy sernik na zimno to deser perfekcyjny. Jest delikatny jak chmurka, lekko słodki i doskonale orzeźwia. Będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Sprawdzi się także podczas przyjęcia z okazji chrztu lub Pierwszej Komunii oraz w czasie letniego pikniku na świeżym powietrzu.
Reklama

Przepis na cytrynowy sernik na zimno — składniki i wykonanie

Nasz sernik przygotujemy na spodzie z herbatników, masę wykonany z serka mascarpone i kremówki, a wierzch udekorujemy galaretką cytrynową. Dla utrzymania bardziej stabilnej konsystencji do masy serowej dodamy odrobinę żelatyny.

Składniki

  • 200 g herbatników maślanych,

  • 80 g masła,

  • 450 g sera mascarpone lub serka śniadaniowego typu Philadelphia,

  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego,

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • 3 łyżki soku z cytryny,

  • skórka otarta z jednej cytryny (dokładnie wyszorowanej),

  • 2 łyżki żelatyny,

  • 1 galaretka cytrynowa (opakowanie na 500 ml wody).

Sernik cytrynowy na zimno - deser idealny na Wielkanoc
Pexels.com

Jak zrobić cytrynowy sernik na zimno

Przygotowanie sernika zaczynamy od zrobienia spodu ciasta. Rozdrabniamy herbatniki i mieszamy je z roztopionym masłem. Masę wykładamy na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

2 łyżki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.

Serek mascarpone w temperaturze pokojowej, jogurt naturalny, cukier puder, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową dokładnie miksujemy. 

Podgrzewamy namoczoną żelatynę, aż się rozpuści i do płynu dodajemy łyżkę masy serowej. Dokładnie mieszamy.

Reklama

Dodajemy kolejną łyżkę sera i tak przygotowaną żelatynę łączymy z masą serową. Wszystko miksujemy. 

Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gotową delikatnie łączymy z masą serową. Nie miksujemy, ale mieszamy łyżką lub szpatułką. Na końcu sernik  doprawiamy sokiem z cytryny. Teraz masę serową wlewamy do tortownicy ze spodem z herbatników i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczyna tężeć, wylewamy ja na schłodzony sernik i ciasto ponownie ląduje w lodówce. Musi się dobrze schłodzić. Najlepiej przez kilka godzin lub całą noc. Gotowy sernik cytrynowy na zimno, możemy udekorować bitą śmietaną, ale nie jest to konieczne.  

Połączenie sera mascarpone i cytryny jest wyjątkowo pyszne. Do tego delikatny spód z kruchych ciastek i cytrynowa galaretka.

Reklama

Czego chcieć więcej? Taki deser z mascarpone i herbatnikami przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. 

Sernik na zimno — deser doskonały

Serniki na zimno już dawno podbiły nasze kulinarne serca. Są bardzo proste w przygotowaniu — w kilka chwil możemy otrzymać gładki i kremowy deser. Dzięki wybranym dodatkom w postaci owoców, czekolady, galaretki, słodkich likierów, kawy lub kakao i wielu innym możemy stworzyć nieograniczoną liczbę cudownych serników na zimno. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama