Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na cytrynowy sernik na zimno — składniki i wykonanie
Nasz sernik przygotujemy na spodzie z herbatników, masę wykonany z serka mascarpone i kremówki, a wierzch udekorujemy galaretką cytrynową. Dla utrzymania bardziej stabilnej konsystencji do masy serowej dodamy odrobinę żelatyny.
Składniki
200 g herbatników maślanych,
80 g masła,
450 g sera mascarpone lub serka śniadaniowego typu Philadelphia,
100 ml gęstego jogurtu naturalnego,
250 ml śmietanki kremówki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
3 łyżki soku z cytryny,
skórka otarta z jednej cytryny (dokładnie wyszorowanej),
2 łyżki żelatyny,
1 galaretka cytrynowa (opakowanie na 500 ml wody).
Jak zrobić cytrynowy sernik na zimno
Przygotowanie sernika zaczynamy od zrobienia spodu ciasta. Rozdrabniamy herbatniki i mieszamy je z roztopionym masłem. Masę wykładamy na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
2 łyżki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
Serek mascarpone w temperaturze pokojowej, jogurt naturalny, cukier puder, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową dokładnie miksujemy.
Podgrzewamy namoczoną żelatynę, aż się rozpuści i do płynu dodajemy łyżkę masy serowej. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy kolejną łyżkę sera i tak przygotowaną żelatynę łączymy z masą serową. Wszystko miksujemy.
Schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gotową delikatnie łączymy z masą serową. Nie miksujemy, ale mieszamy łyżką lub szpatułką. Na końcu sernik doprawiamy sokiem z cytryny. Teraz masę serową wlewamy do tortownicy ze spodem z herbatników i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczyna tężeć, wylewamy ja na schłodzony sernik i ciasto ponownie ląduje w lodówce. Musi się dobrze schłodzić. Najlepiej przez kilka godzin lub całą noc. Gotowy sernik cytrynowy na zimno, możemy udekorować bitą śmietaną, ale nie jest to konieczne.
Połączenie sera mascarpone i cytryny jest wyjątkowo pyszne. Do tego delikatny spód z kruchych ciastek i cytrynowa galaretka.
Czego chcieć więcej? Taki deser z mascarpone i herbatnikami przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości.
Sernik na zimno — deser doskonały
Serniki na zimno już dawno podbiły nasze kulinarne serca. Są bardzo proste w przygotowaniu — w kilka chwil możemy otrzymać gładki i kremowy deser. Dzięki wybranym dodatkom w postaci owoców, czekolady, galaretki, słodkich likierów, kawy lub kakao i wielu innym możemy stworzyć nieograniczoną liczbę cudownych serników na zimno.