Zupa z ciecierzycy – przepis na dietetyczną zupę z ziemniakami oraz krem

Zupa z ciecierzycy to szybkie danie, które doskonale sprawdza się, gdy masz mało czasu na gotowanie. W dodatku doskonale rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Świetna na obiad, ale i na spotkanie z przyjaciółmi w mroźny wieczór.

Zupa z ciecierzycy z ziemniakami – przepis

Zupa z ciecierzycy z ziemniakami to danie, które doskonale rozgrzewa i jest pożywne. Dlatego idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne i zimowe popołudnia. Składniki
  • 250 g ciecierzycy
  • 3 średnie ziemniaki
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany, 12%
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • kolendra
  • sól
Przygotowanie Odcedź ciecierzycę z puszki, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Następnie dodaj do niej podsmażoną cebulkę i posiekany czosnek, a także krojone pomidory z puszki. Gdy wszystko będzie miękkie, rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Ciecierzyca powinna być delikatnie rozdrobniona. Pozostaw na małym ogniu. Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Zalej zimną wodą i gotuj przez chwilkę. Następnie odcedź i wrzuć do zupy. Całość gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dolej do zupy śmietankę i przypraw ją solą, pieprzem cayenne oraz curry. Nałóż do talerzy i udekoruj posiekaną kolendrą.
zdjęcie ilustrujące/Canva

Składniki na zdrową zupę

Składniki na zdrową zupę powinny być przede wszystkim świeże i dobrej jakości. Jeśli masz swój ogród, możesz mieć pewność, że komponenty na Twoją zupę są dobrej jakości i bez pestycydów czy nawozów. Z kolej jeżeli nie posiadasz własnego warzywniaka, warto sięgać po produkty z upraw ekologicznych, które są oznaczone specjalnym znakiem.

Zupa z cieciorki – przygotowanie

Przygotowanie zupy z ciecierzycy nie jest trudne. Musisz jednak wiedzieć o jednej rzeczy. Jeśli masz zamiar wykorzystać suchą ciecierzycę, to pamiętaj, że powinnaś ją wcześniej odpowiednio namoczyć. Jak to zrobić? Jedną szklankę suchej ciecierzycy wsyp do garnka i zalej 3 szklankami zimnej wody. Odstaw na całą noc. Następnie gotuj z dodatkiem soli w tej samej wodzie przez 2 godziny.

Zupa z ciecierzycy – krem

Zupa krem z ciecierzycy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dlatego świetnie sprawdzi się w dzień, w którym nie masz zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Składniki
  • puszka ciecierzycy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 2 średnie ziemniaki
  • cebula
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • sól
  • czarny pieprz
Przygotowanie Odcedź ciecierzycę, a cebulkę pokrój w piórka. Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. W garnku podsmaż cebulkę, następnie dodaj do niej ciecierzycę i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, następnie dosyp bazylię, oregano i kurkumę. Dokładnie wymieszaj. Po chwili dolej bulion i gotuj wszystko pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec zdejmij garnek z ognia i dodaj do całości jogurt grecki. Składniki zmiksuj na gładki krem. Po nałożeniu na talerze podawaj z natką pietruszki i groszkiem ptysiowym.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł