Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dżem z wiśni – przepis na tradycyjny dżem wiśniowy na zimę
(Aktualizacja: 10 sierpnia 2022)
Do przeczytania w ok. 3 min.
Dżem z wiśni wielu osobom na pewno kojarzy się ze smakami z dzieciństwa, gdy mama krzątała się w kuchni, za oknem padał śnieg, a Ty wprost ze słoiczka wyjadałaś ten pyszny przysmak. Dziś dzielimy się prostymi przepisami, dzięki którym sama wykonasz dżem, który na pewno pokochają Twoi domownicy. Zobacz jak zrobić dżem z wiśni krok po kroku!
Dżem z wiśni – przepis tradycyjny bez żelifxu
Wyobraź sobie tylko ten pyszny smakołyk, po którego sięgasz do domowej spiżarni i wiesz dokładnie, z czego jest wykonany i ile włożyłaś serca w przygotowania. Tego nie da się podrobić i zamienić na żaden gotowy produkt ze sklepu. Oprócz dżemu, z wiśni możesz również przygotować wiśniową nalewkę. Przepis nie jest trudny, ale trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowania, aby efekt był zadowalający. W końcu robisz coś dla swoich najbliższych, prawda?canva.com
Składniki na dżem wiśniowy
Nikogo nie zaskoczymy tym, że głównym składnikiem są wiśnie, ale potrzebujesz jeszcze jednego produktu.- 1 kg wiśni
- 1½ szklanki cukru
Dżem z wiśni – sposób przygotowania
Niestety czas przygotowania trwa 3 godziny + całą noc namaczania wiśni, ale już teraz możemy Ci powiedzieć, że warto poczekać! Dżem wychodzi niezbyt słodki mimo takiej ilości cukru i genialnie sprawdzi się jako dodatek do dań, na chleb czy do tortu. Zrób go, a szybko się przekonasz, że będziesz go robić regularnie!- Pozbądź się pestek z wiśni. Owoce zasyp 1 szklanką cukru i odstaw na noc. Chodzi w tym o to, aby puściły sok
- Następnego dnia odlej 3/4 soku, który powstał (Oczywiście nie wylewaj go! Genialnie sprawdzi się do zrobienia kompotu)
- Wiśnie i resztkę soku przełóż na dużą patelnię, dodaj pół szklanki cukru, która Ci została
- Smaż wiśnie, co jakiś czas mieszając i przy okazji rozgniatając owoce
- Smaż do momentu aż dżem zgęstnieje
- Gdy uznasz, że konsystencja jest właściwa, wyłącz palnik, przełóż dżem do słoiczków i poddaj procesowi pasteryzowania
- Możesz jeść także wprost z patelni. Dodatek do naleśników lub na świeżą bułkę — to jest strzał w dziesiątkę!
Dżem wiśniowy z żelfixem
Jest równie prosty i smakuje tak samo pysznie! Czego potrzebujesz? Składniki są niemal takie same, a jedynie musisz pamiętać o jednym opakowaniu żelfixu. Składniki:- 1 kg wiśni
- szklanka cukru
- 1 żelfix
- Wiśnie umyj i wydryluj
- Włóż wiśnie do miski, zasyp szklanką cukru i pozostaw na noc
- Następnego dnia wiśnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut
- Po upływie wspomnianego czasu dosyp żelfix i gotuj wiśnie około 3 minuty. Mieszaj energicznie!
- Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, wyłącz palnik
- Do suchych słoików wlej dżem i zapasteryzuj
canva.com
Dżem a konfitura - jaka jest różnica?
Cały czas zdarza się, że ludzie stosują te nazwy zamiennie, a okazuje się, że ich znaczenie jest zupełnie inne. Konfitura jest znacznie słodsza od dżemu i ma więcej owoców. Z reguły do przygotowania konfitury używa się całych owoców lub ich połówek, które smaży się w bardzo słodkim i gęstym syropie cukrowym. Owoce nie mogą być niedojrzałe i same w sobie powinny już być bardzo słodkie. Do konfitury nie używa się zagęszczacza w postaci żelatyny, agaru lub innych środków. Z kolei dżem można przygotować nie tylko z owoców, ale także z warzyw (marchew, pomidory czy dynia).Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!