Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pasztet z ciecierzycy – przepis tradycyjny oraz wegański
Pasztet z ciecierzycy to potrawa, którą można przygotować w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, ale są osoby, które dodają do niego również mięsne dodatki. Do przygotowania takiej potrawy, można wykorzystać suche ziarna, które oczywiście trzeba wcześniej ugotować, lub też ciecierzycę z puszki. Wybór opcji należy do Ciebie. A jaki jest przepis na tradycyjny pasztet z ciecierzycy? Sprawdź!
Pasztet z ciecierzycy – przepis tradycyjny
Co będzie nam potrzebne do przygotowania pasztetu z ciecierzycy?- 1 bułka pszenna – musi być czerstwa albo nawet już ususzona
- 0,5 kilograma ciecierzycy – wcześniej ugotowanej. W grę wchodzi również ciecierzyca z puszki
- Duża cebula, drobno pokrojona
- 250 g pietruszki
- 3 duże jajka
- Olej roślinny – 2 łyżeczki
- Świeży czosnek – 2 ząbki
- 125 mililitrów bulionu warzywnego
- 125 mililitrów tahini
- Sól, pieprz, ostra papryka do smaku
canva.com
Wegański pasztet z ciecierzycy bez jajek
Tak przygotowany pasztet z ciecierzycy zjedzą wegetarianie, ale osoby na diecie wegańskiej już po niego nie sięgną, a to przez występowanie w przepisie jajek. Ale taki przepis można przerobić i tym swoistym „zlepiaczem” mogą stać się na przykład płatki owsiane, zalane wcześniej wodą. Zamiast jajka można też dodać mąkę ziemniaczaną. Generalnie zamienników jajek jest całkiem sporo i weganie świetnie radzą sobie z przerabianiem przepisów tradycyjnych na te wegańskie, ale do każdej potrawy trzeba podejść indywidualnie.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł