canva.com
Pasztet z ciecierzycy: Nie przegap tej rewelacji!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pasztet z ciecierzycy to danie, które idealnie pasuje na kanapki i jako przystawka. Jest on dobrym źródłem białka roślinnego, co czyni go doskonałym wyborem dla wegetarian. Przedstawiamy przepis na pasztet z ciecierzycy, wraz z kilkoma wskazówkami i ciekawostkami na temat tego popularnego dania.
Reklama
Jak zrobić pasztet z ciecierzycy?
Składniki:
- 500 g ugotowanej ciecierzycy (można użyć z puszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1/2 szklanki tahini
- 300 g pietruszki lub pasternaku
- 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 jajka
- zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
- W rondlu podsmażamy na oleju cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę lub pasternak.
- Dodajemy ciecierzycę i dusimy przez około 5 minut.
- Do garnka dodajemy bulion lub wodę, tahini, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dusimy przez około 15 minut.
- Lekko studzimy i miksujemy z jajkami.
- Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy do foremki do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
- Pasztet wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy na kanapkach lub jako przystawkę.
Wskazówki:
- Jeśli chcesz, aby pasztet miał intensywniejszy smak, możesz dodać więcej przypraw.
- Pasztet z ciecierzycy można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Cudowna moc ciecierzycy:
Reklama
Pasztet z ciecierzycy to danie wegetariańskie, które cieszy się coraz większą popularnością nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach.
W przepisach na pasztet z ciecierzycy często stosuje się tahini, czyli pastę z ziaren sezamu, która nadaje daniu niepowtarzalny smak i kremową konsystencję.
Można też dodać do pasztetu różne warzywa, takie jak marchewka, pietruszka czy seler, co zwiększa jego wartość odżywczą i sprawia, że staje się jeszcze smaczniejszy.
Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem pasztetu, jest bogata w białko roślinne, węglowodany, błonnik, a także witaminy i minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk czy witamina B6.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pasztet z selera niż wszystkie!
Jeśli szukasz pomysłu na wegetariański pasztet, który zaskoczy Twoich gości, warto spróbować przepisu na pasztet z selera. To danie, które z pewnością zrobi wrażenie na miłośnikach wegetariańskiej kuchni.
Chana masala - tradycyjne danie wegetariańskie z Indii. Znasz to pyszne danie?
Czy wiesz, że chana masala to danie, które pochodzi z północnych Indii? Jest to wegetariańska potrawa, która składa się z ciecierzycy gotowanej z aromatycznymi przyprawami. Chana masala jest bardzo popularna w Indiach i na całym świecie, a jej smak i aromat są niepowtarzalne. Dowiedz się więcej o przepysznej potrawie chana masala!
Kuskus z ciecierzycą i dynią: Bogactwo smaku i zdrowia
Kuskus z ciecierzycą i dynią to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom zdrowej kuchni. W tym artykule przedstawimy przepis na to danie, podpowiemy, jak najlepiej je podawać oraz udzielimy kilku porad, które ułatwią jego przygotowanie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl