Sałatka na Andrzejki - najlepsza sałatka z surimi i makaronem ryżowym

Szukasz inspiracji na sałatkę na Andrzejki? Ta sałatka z surimi i makaronem ryżowym na pewno będzie smakować Twoim gościom. Robi się ją szybko, a lista składników jest dość krótka. Jeśli raz spróbujesz tej sałatki, z pewnością będzie gościć już na każdej Twojej imprezie. Jak ją zrobić? Sprawdź!

Sałatka na Andrzejki – składniki na sałatkę z surimi

Ta sałatka sprawdzi się nie tylko na Andrzejki. Może gościć na Twoim stole z okazji każdej innej imprezy, a nawet bez okazji. Co będzie potrzebne do jej przygotowania?
  • Makaron ryżowy – najlepiej cienkie nitki
  • 200 g paluszków surimi
  • 5 jajek na twardo
  • 1 ogórek szklarniowy, lub 5 ogórków gruntowych
  • Kukurydza konserwowa – mała puszka
  • Szczypiorek
  • Składniki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego lub Skyra, 3 łyżki majonezu, czosnek granulowany lub 2 ząbki świeżego (przeciśniętego przez praskę), sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki soku z cytryny.

Sałatka na Andrzejki – jak ją przygotować?

Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji z opakowania. Po ostudzeniu, należy pokroić go na mniejsze części – sprawdzą się przy tym nożyczki. Surimi obieramy z folii i kroimy je w dość grube plasterki. Jajka również obieramy i kroimy na kawałki. Z obranego ogórka wydrążamy pestki za pomocą łyżeczki i kroimy w półksiężyce, lub grubszą kostkę. Wszystko umieszczamy w jednej misce. Dodajemy posiekany szczypiorek, odcedzoną kukurydzę. Mieszamy. Z podanych składników robimy sos i też dodajemy go do reszty składników. Ponownie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas. Próbujemy żeby sprawdzić, czy nie potrzeba więcej przypraw. Sałatka smakuje najlepiej, gdy trochę postoi.
canva.com

Przekąski na Andrzejki – co oprócz sałatki?

Na naszym andrzejkowym stole powinny znaleźć się też inne przekąski. Oprócz sałatki, warto postawić na przykład na ciasto francuskie z pieczarkami, czy też tartę z dynią i serem feta zwłaszcza, że dynia jest jeszcze łatwo dostępna. Dla wielbicieli mięsnych przekąsek proponujemy drobiowe kąski, albo roladki z kurczaka ze śliwką, owinięte boczkiem. Do wszystkich tych przekąsek przydadzą się smaczne dipy: na przykład serowy, czy salsa. Warto też pokroić w słupki różne warzywa. A co, jeśli ktoś będzie miał ochotę na deser? Najlepiej przygotować słodkie monoporcje – każda w oddzielnym naczyniu. Ozdobią nasz stół, a będą też łatwe do podziału.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł