Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zupa grzybowa wigilijna babci - poznaj tajemnicę najlepszej zupy grzybowej
(Aktualizacja: 24 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa grzybowa wigilijna to obowiązkowy element świątecznego menu. Wprawdzie są domy, w których na stołach króluje wówczas barszcz, ale jednak większość rodaków gotuje na ten wigilijny wieczór zupę grzybową. Jak ją przygotować, aby smakowała dosłownie tak, jak u babci? Zdradzimy Ci przepis krok po kroku.
Zupa grzybowa wilijna babci – składniki
Oczywiście każda babcia powiedziałaby, że największą tajemnicą jej wigilijnej zupy grzybowej są grzyby, które zbiera się w lesie samodzielnie. Rzecz jasna można kupić je w sklepie, ale pomijamy przez to ten leśny spacer i cały proces suszenia, a co za tym idzie, nie wkładamy w przygotowanie naszych grzybów (a później też i zupy) aż tyle serca. A najlepiej smakują potrawy, które gotujemy z miłością. Co oprócz tej miłości będzie nam potrzebne?- Pęczek świeżej włoszczyzny
- Suszone grzybki – około szklanka (rekomendujemy prawdziwki, ale oczywiście można wykorzystać też inne grzyby)
- Duża cebula
- Śmietanka 30% - 2 łyżki
- Prawdziwe masło – 2 łyżki
- 2 łyżki mąki
- 2 litry wody (lub gotowy bulion warzywny)
- Kostka rosołowa – warzywna
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku
canva.com
Zobacz także: Wigilijna zupa grzybowa – przepis Magdy Gessler
Zupa grzybowa wigilijna jak u babci – krok po kroku
Jak przygotować najlepszą, wigilijną zupę grzybową? Najpierw moczymy nasze grzybki w zimnej wodzie. Teoretycznie wystarczy im kilka godzin, ale my polecamy dać im na to moczenie nawet całą noc. Rano można odcedzić grzybki i zająć się ich siekaniem. Kawałeczki muszą być naprawdę drobne (choć są też zwolennicy wrzucania do zupy całych grzybów). Warzywa z naszej włoszczyzny dokładnie obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki. Z cebuli również zdejmujemy skórę i wkładamy ją razem z warzywami do garnka. Zalewamy wodą, dokładamy grzyby, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, naszą kostkę rosołową, a także 2 łyżki masła. Wszystko gotujemy przez mniej więcej 30-40 minut (grzyby muszą być miękkie). Śmietankę roztrzepujemy z mąką i zabielamy nią naszą zupę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem – do smaku. Podajemy na gorąco. Jest pyszna już od pierwszej chwili i gwarantujemy, że nie doczeka następnego dnia. Smacznego!Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł