Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
12 podstawowych potraw wigilijnych - jakie są tradycyjne, wigilijne potrawy?
(Aktualizacja: 24 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co kraj, to obyczaj. Nie we wszystkich krajach na wigilijnym stole pojawia się aż 12 potraw. Ale u nas te tradycyjne potrawy wigilijne są wręcz obowiązkowe. A czy Ty Wiesz, co właściwie wpisuje się na ich listę? Czasem nieco naginamy tradycję i kładziemy na stole inne potrawy. Dlatego koniecznie przeczytaj co powinno się na nim znaleźć.
Potrawy wigilijne – dlaczego warto spróbować każdej?
Czy Wiesz, że 12 potraw wigilijnych symbolizuje tak naprawdę 12 apostołów? Tak mówi tradycja chrześcijańska, ale wierzenia ludowe również mają swoje wytłumaczenia. Otóż w tym przypadku każda z 12 potraw ma oznaczać jeden miesiąc z roku. Co ciekawe, do dziś wierzy się w to, że to jaki jest dla nas dzień i wieczór wigilijny zwiastuje fakt, jaki będzie dla nas cały przyszły rok. To właśnie dlatego każda osoba, która zasiada do wigilijnej wieczerzy wręcz powinna spróbować wszystkich potraw, które znajdą się na stole. W przeciwnym razie może to oznaczać, że w kolejnym roku będzie musiała rezygnować z jakichś przyjemności.canva.com
12 podstawowych potraw wigilijnych – lista
Lista wigilijnych potraw różni się nie tylko w zależności od kraju, ale również w zależności od regionu w Polsce. To też wiele z tych potraw można potraktować wymiennie. Natomiast w większości domów na wigilijnym stole z pewnością zastaniemy:- Pierogi z kapustą i grzybami – chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez tej potrawy. Często króluje na stole i jest tą najbardziej popularną. Na kolację gotuje się pierogi na świeżo, natomiast w kolejnych dniach się je po prostu odsmaża.
- Uszka z grzybami – to genialny dodatek do barszczu, czy też zupy grzybowej.
- Barszcz czerwony – czy to na zakwasie, czy bez zakwasu, w Wigilię musi być.
- Zupa grzybowa – niektórzy gotują ją wymiennie z barszczem.
- Ryba po grecku – najlepsza ryba w pomidorach, którą kochają nawet dzieci.
- Karp – tradycyjny, smażony na patelni.
- Kapusta z grochem lub grzybami – w zależności od regionu.
- Śledzie w różnym wydaniu.
- Kluski z makiem lub kutia.
- Piernik
- Kompot z suszu.
- Sernik
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł