Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Najlepsze placuszki z jabłkami - prosty i szybki przepis
Placuszki z jabłkami są banalne w wykonaniu, a przede wszystkim pyszne. Do ich wykonania są potrzebne składniki dostępne w każdej kuchni. Jeśli cenisz proste przepisy i masz ochotę na coś szybkiego, a zarazem wyjątkowo smacznego, koniecznie sprawdź jak je zrobić! To danie idealne na przekąskę czy podwieczorek. Spokojnie możesz też je przygotować dla dzieci, wystarczy, że nie dodasz cukru i będziesz smażyć na mniejszej ilości cukru.
Placuszki z jabłkami — składniki
Te rzeczy na pewno masz w domu! Znajdziesz je w każdej kuchni: dwa jabłka- dwie czubate łyżki mąki
- dwa jajka
- opcjonalnie: cukier puder (może też być zwykły)
- olej do smażenia
Canva
Placuszki z jabłkami — jak je przygotować krok po kroku
- Rozbij jajka do miseczek i roztrzep widelcem.
- Umyj i obierz jabłka.
- Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach (koniecznie muszą być duże).
- Odlej nadmiar płynu z owoców. Możesz je też odsączyć papierowym ręcznikiem.
- Połącz jabłka z jajkami.
- Teraz możesz dodać cukru, nie jest to jednak konieczne.
- Dodaj mąkę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię i polej ją niewielką ilością oleju.
- Nakładaj powstałą masę łyżką na patelnię.
- Kiedy placuszki zarumienią się od spodu, przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
- Gotowe! Możesz nakładać na patelnię kolejną porcję.
Z czym podawać placuszki z jabłkami? Na jakie posiłki?
Gotowe placki będą smakować obłędnie z cukrem pudrem. Dobrym rozwiązaniem jest też podanie ich z jogurtem albo miodem. Placuszki z jabłkami sprawdzą się jako dodatek do śniadania albo na drugie śniadanie czy podwieczorek. Możesz serwować je razem z owocami i przetworami mlecznymi.Canva
Przepis, który możesz dowolnie modyfikować
W zależności od tego, co masz w kuchni, możesz eksperymentować w trakcie przygotowywania placuszków. Zamiast cukru przed smażeniem, dodaj miodu albo daktyli. Jeśli masz ochotę na przyprawy — idealny będzie cynamon. Łyżka mleka/ jogurtu/ śmietany dodana do surowego ciasta podkręci smak placków z jabłkami. Jeśli usmażysz je na maśle klarowanym — też będą przepyszne. Możesz spróbować też zrobić placuszki bananowo-jabłkowe.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!