Ryba na wigilię dla dzieci - przepis na świąteczne danie dla najmłodszych

Ryba na wigilię dla dzieci może być nie lada wyzwaniem. Jaką wybrać i jak ją przygotować, aby najmłodszym smakowało? Nie wykluczaj dzieci z wigilijnej uczty, serwując im paluszki rybne, ale dopasuj dania do ich wrażliwych układów pokarmowych. Potrawy wigilijne dla dzieci wcale nie muszą być pozbawione smaku. Jaka ryba zamiast karpia będzie najlepszym wyborem dla Twojej pociechy? Wyjaśniamy!

Danie wigilijne dla dzieci - jaką rybę wybrać

To zadanie niczym misja na Marsa, bo każda mama wie ile trudu kosztuje wdrożenie czegoś nowego w menu dziecka, a to, że Wigilia jest raz w roku, nie sprzyja wprowadzaniu nowości. Z tego też powodu zachęcamy rodziców, aby w ciągu roku zaserwowali maluchom rybę, którą chcieliby postawić na wigilijnym stole. Dzięki temu unikniecie dramatów i awantur przy rodzinie. Oczywiście nie musimy pisać o tym, że ryba na wigilię dla dzieci nie powinna mieć ości - zapomnij o karpiu, niezależnie od tego, w jakiej formie zostanie podany! Równie dużo ości ma leszcz czy flądra. Zatem które ryby mają mało ości? Najlepiej sięgać po filety ryb takich jak łosoś, halibut, dorsz, morszczuk, czy makrela. Odradzamy także serwowania dzieciom śledzi, ponieważ podawane w zalewie octowej, czy śmietanie mogą maluchom tylko zaszkodzić. Ryba w pomidorach również może okazać się chybionym wyborem.
canva.com

Ryba na wigilię dla dzieci - przepis na świąteczne danie

Smażony halibut w panierce to potrawa, którą dzieci mogą pokochać, ponieważ przypomina potrawy serwowane w fast foodach, a jest o wiele zdrowsza. Składniki (na 4 porcje dla dzieci):
  • 4 filety z halibuta
  • 500 ml mleka
  • jajko
  • płatki kukurydziane
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • olej roślinny
Przygotowanie krok po kroku:
  1. Filety zalej mlekiem i odstaw na pół godziny
  2. Po upływie wskazanego czasu osusz halibuta i opcjonalnie możesz delikatnie posypać solą
  3. Roztrzep jajko i każdy z kawałków ryby maczaj w nim
  4. Bułkę tartą wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi
  5. Obtocz filety w tartej bułce i płatkach
  6. Na patelni rozgrzej olej z łyżką masła
  7. Smaż rybę z obu stron
  8. Każdy kawałek po usmażeniu kładź na talerzu z ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu
Jeśli Twoje dziecko nie je jeszcze smażonych potraw, łososia lub halibuta możesz przygotować w garnku na parze z warzywami. Dzięki temu możesz być pewna, że ryba maluchowi nie zaszkodzi.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł