Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Ciasto piegusek zamiast makowca na Święta. Zaskocz gości!
Na Wigilię i Święta tradycyjnie podaje się mak. To symbol obfitości i dostatku, nie może zabraknąć go na stole w tym czasie. Najczęściej podaje się go w makowcu i kutii. Jeśli chcesz trzymać się tego zwyczaju, a jednocześnie masz ochotę na nowe smaki, koniecznie wypróbuj ciasto piegusek. Jest bardzo proste w wykonaniu i z łatwością dasz radę je zrobić, nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni. Twoi domownicy i goście na pewno będą pod wrażeniem!
Ciasto piegusek — potrzebne składniki
Ciasto piegusek to idealna alternatywa dla świątecznego makowca. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Jest lekkie, pyszne i łatwe w wykonaniu. Jego sekretem jest mak i... białka (cała szklanka). To one nadają mu niepowtarzalny smak. Wszystkie potrzebne składniki bez problemu znajdziesz w domu lub kupisz:- szklanka maku
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- szklanka białek (z około 7 jajek)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 garść bakalii (opcjonalnie)
- 0,5 olejku migdałowego
- 0,5 opakowania masła roślinnego (około 125 g)
- tłuszcz do wysmarowania blachy (może być margaryna)
- bułka tarta do posypania blachy
- cukier puder do udekorowania ciasta (opcjonalnie)
Canva
Ciasto piegusek — jak je zrobić krok po kroku
- Rozpuść masło roślinne w rondelku i odstaw na bok, żeby ostygło.
- Umyj dokładnie mak, zostaw na sitku, żeby odsączył się z wody.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do mąki i proszku dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj.
- Do powstałej masy dodaj część cukru, mak, zapach migdałowy i opcjonalnie bakalie.
- Dobrze wymieszaj drewnianą pałką.
- Ubij pianę z białek i reszty cukru.
- Delikatnie wszystko połącz.
- Ukręć całość pałką.
- Blachę natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą.
- Wylej ciasto na blachę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Co zrobić z żółtkami?
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz około 7 jajek, same białka. Żółtka, które Ci zostaną, możesz wykorzystać przy upieczeniu biszkopta, bezy, albo wykonaniu domowego likieru jajecznego.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!