Ciasto piegusek zamiast makowca na Święta. Zaskocz gości!

Na Wigilię i Święta tradycyjnie podaje się mak. To symbol obfitości i dostatku, nie może zabraknąć go na stole w tym czasie. Najczęściej podaje się go w makowcu i kutii. Jeśli chcesz trzymać się tego zwyczaju, a jednocześnie masz ochotę na nowe smaki, koniecznie wypróbuj ciasto piegusek. Jest bardzo proste w wykonaniu i z łatwością dasz radę je zrobić, nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni. Twoi domownicy i goście na pewno będą pod wrażeniem!

Ciasto piegusek — potrzebne składniki

Ciasto piegusek to idealna alternatywa dla świątecznego makowca. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Jest lekkie, pyszne i łatwe w wykonaniu. Jego sekretem jest mak i... białka (cała szklanka). To one nadają mu niepowtarzalny smak. Wszystkie potrzebne składniki bez problemu znajdziesz w domu lub kupisz:
  • szklanka maku
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • szklanka białek (z około 7 jajek)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 garść bakalii (opcjonalnie)
  • 0,5 olejku migdałowego
  • 0,5 opakowania masła roślinnego (około 125 g)
Dodatkowo:
  • tłuszcz do wysmarowania blachy (może być margaryna)
  • bułka tarta do posypania blachy
  • cukier puder do udekorowania ciasta (opcjonalnie)
Canva

Ciasto piegusek — jak je zrobić krok po kroku

  1. Rozpuść masło roślinne w rondelku i odstaw na bok, żeby ostygło.
  2. Umyj dokładnie mak, zostaw na sitku, żeby odsączył się z wody.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Do mąki i proszku dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj.
  5. Do powstałej masy dodaj część cukru, mak, zapach migdałowy i opcjonalnie bakalie.
  6. Dobrze wymieszaj drewnianą pałką.
  7. Ubij pianę z białek i reszty cukru.
  8. Delikatnie wszystko połącz.
  9. Ukręć całość pałką.
  10. Blachę natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  11. Wylej ciasto na blachę.
  12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut.
  13. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Uwaga: w trakcie pieczenia co jakiś czas sprawdzaj stan ciasta, musisz być pewna, czy się nie przypala. Kiedy chcesz sprawdzić, czy ciasto jest gotowe — skontroluj je za pomocą drewnianego patyczka.

Co zrobić z żółtkami?

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz około 7 jajek, same białka. Żółtka, które Ci zostaną, możesz wykorzystać przy upieczeniu biszkopta, bezy, albo wykonaniu domowego likieru jajecznego.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł