Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Szybki makowiec z gotowej masy – świąteczny przepis na dwa sposoby
Świąteczny makowiec z gotowej masy ma wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla jednych masa makowa z puszki jest zbyt słodka. Jednak dla osób niemających smykałki do wyrobów cukierniczych to jedyna szansa na przygotowanie wigilijnego deseru. Gotowy mak można zagospodarować na wiele ciekawych sposobów. Przedstawiamy dwa szybkie przepisy na doskonały makowiec bożonarodzeniowy z gotowej masy!
Szybki makowiec z gotowej masy na biszkoptach
Wigilia bez makowca? Nie ma takiej możliwości! Wigilijne wypieki są dość czasochłonne, dlatego też idealnym rozwiązaniem jest błyskawiczny przepis na wigilijny makowiec z gotowego maku. Składniki:- duża puszka masy makowej
- paczka okrągłych biszkoptów
- 120 g mieszanki keksowej
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 puszka masy kajmakowej
- płatki migdałowe
- Masę makową wymieszaj z żółtkami, kaszą manną i mieszanką keksową
- Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej masy z maku. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj
- Na blaszce wyłóż papier do pieczenia, a następnie przygotuj biszkoptowy spód układając ciastka bardzo ciasno jedno obok drugiego
- Połowę masy z maku oraz białek wyłóż na rozłożone biszkopty i równomiernie rozprowadź przy użyciu silikonowej szpatułki, a następnie rozłóż kolejną warstwę z biszkoptów. Na wierzch rozprowadź resztę masy makowej
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do całkowitego ostygnięcia
- Na wierzch makowca wyłóż masę kajmakową i posyp płatkami migdałowymi
canva.com
Jak zrobić roladę makową z gotowego maku
Składniki:- duża puszka masy makowej
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 20 g suchych drożdży
- 150 g masła
- 5 żółtek
- 50 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Mąkę przesiej do miski i dodaj kolejno: suche drożdże, letnie mleko, żółtka, proszek do pieczenia, roztopione masło i szczyptę soli
- Zawartość miski dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie nakryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut
- Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj i rozłóż podzieloną na pół masę makową
- Zawiń w rolki, połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180°C. Makowiec będzie gotowy po ok. 35 minutach
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!