Wegański makowiec zawijany. Przepis na ciasto z makiem w wersji wegan

Wegańskie wersje tradycyjnych potraw często budzą nieufność, zwłaszcza jeśli chodzi o desery. A jednak makowiec to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast do przygotowania w wersji wegan. Jest pachnące, chrupiące i słodkawe, z łatwością skusi więc nawet osoby nieprzekonane do wegańskiej diety.

Makowiec wegański

Wegańska wersja makowca pozbawiona jest jajek, mleka krowiego, a także miodu. Martwisz się, że może przez to stracić charakterystyczny smak i zapach tradycyjnej potrawy wigilijnej? Nic bardziej mylnego! W cieście pozostaje przecież najważniejszy składnik, czyli mak – wraz z bakaliami tworzy mieszankę tak aromatyczną, że nie sposób stwierdzić, że masz do czynienia z wegańskim makowcem.
Canva

Wegański makowiec – jak zrobić?

Mak namaczaj przez całą noc. Jako słodzika do masy możesz użyć dowolnego produktu np. syropu z agawy czy sztucznego miodu.

Składniki na wegańską masę makową

  • 500 g niebieskiego maku
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynków
  • 200 ml syropu klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
  • mały kieliszek rumu, nalewki, whiskey lub brandy

Przygotowanie

1. Namoczony przez noc, wypłukany i odsączony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Rodzynki zalej wrzątkiem i odsącz. Posiekaj je razem z orzechami i migdałami. 3. W małym rondelku umieść masło kokosowe i syrop klonowy, podgrzej do rozpuszczenia masła. Dodaj posiekane bakalie. 4. Do zmielonego maku dodaj bakalie wymieszane z masłem i syropem, ekstrakt migdałowy oraz alkohol. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Canva

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 10 gramów suchych drożdży

Przygotowanie

1. W małym garnku podgrzej lekko mleko z cukrem, dodaj do niego drożdże i wymieszaj. Przykryj garnek folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce. 2. Po 10-15 minutach do drożdży dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w paru łyżkach wody, olej kokosowy oraz przesianą mąkę. Wyrób wszystko na elastyczne ciasto za pomocą dłoni lub robota kuchennego. Odłóż ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Na oprószonym maka blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt, ale nie za cienki. Wylej na niego masę makową, rozsmaruj równomiernie, zostawiając trochę miejsca przy brzegach i zwiń ciasto w rulon. 4. Makowiec piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec podawaj polany lukrem, posypany posiekaną skórką pomarańczową i bakaliami.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł