Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Wegański makowiec zawijany. Przepis na ciasto z makiem w wersji wegan
Wegańskie wersje tradycyjnych potraw często budzą nieufność, zwłaszcza jeśli chodzi o desery. A jednak makowiec to jedno z najbardziej wdzięcznych ciast do przygotowania w wersji wegan. Jest pachnące, chrupiące i słodkawe, z łatwością skusi więc nawet osoby nieprzekonane do wegańskiej diety.
Makowiec wegański
Wegańska wersja makowca pozbawiona jest jajek, mleka krowiego, a także miodu. Martwisz się, że może przez to stracić charakterystyczny smak i zapach tradycyjnej potrawy wigilijnej? Nic bardziej mylnego! W cieście pozostaje przecież najważniejszy składnik, czyli mak – wraz z bakaliami tworzy mieszankę tak aromatyczną, że nie sposób stwierdzić, że masz do czynienia z wegańskim makowcem.Canva
Wegański makowiec – jak zrobić?
Mak namaczaj przez całą noc. Jako słodzika do masy możesz użyć dowolnego produktu np. syropu z agawy czy sztucznego miodu.Składniki na wegańską masę makową
- 500 g niebieskiego maku
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów blanszowanych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynków
- 200 ml syropu klonowego
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
- mały kieliszek rumu, nalewki, whiskey lub brandy
Przygotowanie
1. Namoczony przez noc, wypłukany i odsączony mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Rodzynki zalej wrzątkiem i odsącz. Posiekaj je razem z orzechami i migdałami. 3. W małym rondelku umieść masło kokosowe i syrop klonowy, podgrzej do rozpuszczenia masła. Dodaj posiekane bakalie. 4. Do zmielonego maku dodaj bakalie wymieszane z masłem i syropem, ekstrakt migdałowy oraz alkohol. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.Canva
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml mleka roślinnego
- 30 g oleju kokosowego
- 30 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 10 gramów suchych drożdży
Przygotowanie
1. W małym garnku podgrzej lekko mleko z cukrem, dodaj do niego drożdże i wymieszaj. Przykryj garnek folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce. 2. Po 10-15 minutach do drożdży dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w paru łyżkach wody, olej kokosowy oraz przesianą mąkę. Wyrób wszystko na elastyczne ciasto za pomocą dłoni lub robota kuchennego. Odłóż ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Na oprószonym maka blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt, ale nie za cienki. Wylej na niego masę makową, rozsmaruj równomiernie, zostawiając trochę miejsca przy brzegach i zwiń ciasto w rulon. 4. Makowiec piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec podawaj polany lukrem, posypany posiekaną skórką pomarańczową i bakaliami.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!