Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Tłusty czwartek — co warto o nim wiedzieć
Tłusty czwartek to święto dla smakoszy pączków. To jedyny taki dzień w roku, kiedy można bezkarnie (a nawet trzeba) objadać się słodkościami. Na stołach króluje wtedy oblany lukrem pączek i obficie obsypane cukrem pudrem faworki. To ostatni moment, żeby najeść się łakoci przed Wielkim Postem. Koniecznie musi być smacznie i... tłusto.
Ostatni tydzień karnawału — czyli kiedy obchodzimy tłusty czwartek
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Jego data jest zależna od tego, kiedy wypada Wielkanoc w danym roku. To wyjątkowe święto odbywa się bowiem w ostatni czwartek przed Wielkim Postem (zapoczątkowanym Środą Popielcową). Innymi słowy, tłusty czwartek, to ostatni czwartek karnawału. Dawniej w ten sposób świętowano odejście zimy To dzień, w który powinno zajadać się tłuste słodkości. Osoba, która nie zje ani jednego pączka będzie miała pecha, przez resztę roku. W przypadku faworków (inaczej chrustów) nie ma takich przesądów. Ważne jest jednak, żeby to był słodki i tłusty dzień, którym hucznie pożegna się ostatnie dni karnawału i wkroczy w okres zadumy i postu.Canva
Historia tłustego czwartku
Tradycje podobne do tłustego czwartku znano już w starożytnym Rzymie. Huczną zabawą podobną do karnawału żegnano zimę i jedzono tłusto. Zwyczaj ten pozostał do tej pory w wielu miejscach na świecie. O ile jednak wtedy posiłki były wytrawne, o tyle, teraz królują raczej słodkie rzeczy, ciasta, ciasteczka i inne łakocie. W Polsce w takiej formie jak obecnie tłusty czwartek ukształtował się w XIX wieku, chociaż pierwsze elementy tego święta pojawiły się już XVII wieku. Co ciekawe pączki nie były na początku tradycyjnym daniem tego dnia. Ba, nie były nawet w słodkiej formie. Robiło się je z ciasta chlebowego i były nadziewane słoniną. Dawniej świętowano też przez cały tydzień, a nie tylko przez jeden dzień. Jedzono tłusto, pito i organizowano huczną zabawę na ulicach miast. Istnieje też ciekawa legenda związana z tym, jak mówi się na tłusty czwartek w Krakowie. Ten dzień tam to: combrowy czwartek. Dlaczego? Podobno istniał Combr, okrutny burmistrz, który bardzo utrudniał życie handlującym na rynku przekupkom. Kiedy zmarł (w czwartek), te zaczęły świętować.Dawne tradycje związane z tłustym czwartkiem
Kiedyś istniał zwyczaj wkładania do jednego z usmażonych pączków migdałów. Trafienie na taki specjalny wypiek wróżyło szczęście. Na Śląsku w tłusty czwartek odbywał się zwyczaj obrzędów kolędniczych. Ludzie przebierali się za kurki, turonie, bociany, kozy i niedźwiedzia. Wielkopolska słynęła z kolei z pomyjki — koniecznie trzeba było w tym dniu pomagać gospodyni w kuchni i ze zmywaniem.Canva
Tłusty czwartek na świecie
W niektórych miejscach odpowiednik tłustego czwartku wypada w inny dzień tygodnia, w innych jest podobnie jak w Polsce. Wielka Brytania, Irlandia, Australia, Nowa Zelandia i Kanada świętują Pancake Tuesday, którego nazwę można przetłumaczyć jako: "naleśnikowy wtorek". Tam nie zajada się pączkami, tylko specjalnymi słodkimi naleśnikami. We Francji tłuste wypieki również jedzone są we wtorek, a konkretnie w mardi gras, czyli "tłusty wtorek". Je się wtedy naleśniki i gofry z bitą śmietaną. Hiszpanie świętują jedząc ciasta Bizcocho i Mona. Ponadto popularne są specjalne paluszki churros, które je się z ogromną ilością karmelu, bitej śmietany i czekolady. Włosi w tłusty czwartek, nazywany u nich Giovedi Grass nie mogą obejść się bez... wędzonego mięsa. W Niemczech świętowanie tego dnia zaczyna się punkt 11.11. Ludzie kończą z tej okazji wcześniej pracę.Canva
Tłusty czwartek — zwyczaj jedzenia pączków
Jak już wiadomo, tłusty czwartek wypada na koniec karnawału. To ostatni okazja, żeby najeść się pączków i faworków przed postem. Słodkie, pyszne wypieki mają w tym dniu przeróżne wariacje. Taki najbardziej tradycyjny pączek powinien być wypełniony konfiturą, a jego ciasto musi być otoczone przez jasną obwódkę (to znak, że było smażone na świeżym tłuszczu). Można też trafić na pączka z bitą śmietaną, nadzieniem o smaku toffi, czekolady, budyniu czy też innych wariantach. Te najlepsze i najbardziej tradycyjne, powinny być smażone na smalcu. Pączki doczekały się też własnych powiedzeń: powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić faworki? Wszystko co musisz wiedzieć!
Czy wiesz, że faworki, zwane także chrustem, to tradycyjne polskie ciasteczka, które są szczególnie popularne w okresie karnawału? Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić faworki, które będą słodkie, delikatne i chrupiące, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Wiemy, że czekałaś na ten poradnik. Jak spalić jednego pączka?
Nawet te osoby, które, na co gdzie dbają o swoją linię, pilnują spożywania odpowiedniej ilości kalorii albo wręcz stosują ujemny bilans kaloryczny w celu zrzucania wagi, często podczas tłustego czwartku pozwalają sobie na zjedzenie tego jednego pączka. A czasem dwóch, trzech lub nawet czterech.
"Panicznie boję się Tłustego Czwartku. Boję się pustych kalorii!". Co zrobić, aby nadal być fit?
Boisz się pustych kalorii i tego, że przytyjesz po słodkich pączkach? Sprawdź, ile kalorii ma pączek i następnie spróbuj delikatnie go odchudzić. Przygotowując pączki w domu, zamiast je smażyć, możesz po prostu je upiec!