Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Orzechy brazylijskie – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
(Aktualizacja: 20 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 4 min.
Orzechy brazylijskie to jadalne nasiona rosnącej w tropikalnych lasach orzesznicy brazylijskiej. Jedne z najcenniejszych orzechów na świecie zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe w dużej ilości. Produkt mający wielopłaszczyznowe zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i w kuchni. Orzechy brazylijskie to również bogate źródło selenu oraz białka. Zwiększają odporność organizmu i dostarczają solidną dawkę witaminy młodości.
Jak rosną orzechy brazylijskie – kraj pochodzenia
Rośliną rodzącą jedne z najcenniejszych nasion na świecie jest drzewo o nazwie orzesznica wyniosła znana również jako orzesznica brazylijska lub bertolecja (Bertholletia excelsa). Naturalnie występuje w puszczy amazońskiej, tropikalnych lasach Boliwii, a także w Peru i Brazylii. Orzesznica brazylijska jest drzewem wiecznie zielonym i osiąga maksymalnie 50 m wysokości. Jej owocem jest ważąca między 1-2 kg zdrewniała kula, w której znajduje się zazwyczaj ok. 20 nasion pokrytych twardą i szorstką skórą – każde nasiono to właśnie orzech brazylijski.canva.com
Jak wyglądają orzechy brazylijskie
Wygląd orzechów brazylijskich nie jest w żaden sposób nietypowy i wyróżniający się na tle pozostałych nasion drzew orzechowych. Pokryty brązową łupiną orzech kształtem i rozmiarem przypomina kawałek mandarynki. Jego naturalna barwa kryjąca się po skórką to kolor kości słoniowej.Orzechy brazylijskie – właściwości zdrowotne
Spożywanie orzechów brazylijskich niesie za sobą wiele cennych właściwości zdrowotnych. Za zdecydowaną większość z nich w dużej mierze odpowiada selen. Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków chemicznych niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Odpowiedni poziom selenu jest kluczowy zarówno w przypadku mężczyzn, jak i kobiet (ze względu na zawarty w nich kwas foliowy). Selen wzmacnia układ odpornościowy, a także wykazuje wysokie działanie przeciwutleniające, co bezpośrednio przekłada się na walkę z wolnymi rodnikami, a w rezultacie zmniejszenie ryzyka rozwoju komórek nowotworowych. Wysoką zawartość selenu w orzechach brazylijskich docenią również przyszli ojcowie. Dlaczego? Okazuje się, iż regularne spożywanie orzechów poprawia jakość nasienia. Jeden orzech pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen w ok. 150 %. Kwasy omega-6 w orzechach brazylijskich oraz nienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważne w kontekście podnoszenia poziomu zdrowego cholesterolu HDL, oraz obniżenia poziom cholesterolu LDL, który obciąża układ krążenia, przez co jest być niebezpieczny dla zdrowia. Orzechy brazylijskie w diecie za sprawą wartości odżywczych poprawiają koloryt skóry (wpływ witaminy E). Są również ratunkiem dla matowych włosów i łamliwych paznokci. Oprócz tego zawarty w orzechach magnez poprawia pracę mózgu oraz reguluje układ nerwowy. Orzechy brazylijskie powinny być regularnie spożywane przez osoby zmagające się z chorobami tarczycy takimi jak niedoczynność tarczycy i hashimoto.canva.com
Wartości odżywcze w orzechach brazylijskich
W przypadku orzechów brazylijskich możemy mówić o naprawdę pełnowartościowych witaminach i minerałach. W 100 g orzechów brazylijskich znajdują się składniki odżywcze takie jak: Witaminy:- witamina C – 0,8 mg
- witamina E – 5,6 mg
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy)
- selen – 1915 µg
- fosfor – 720 mg
- magnez – 370 mg
- wapń – 155 mg
- żelazo – 2,4 mg
- potas – 655 mg
- cynk – 4 mg
- sód – 3,2 mg
- mangan – 1,2 mg
- miedź – 1,7 mg
Orzechy brazylijskie – ile kalorii na 100 g
Wysoka wartość energetyczna orzechów brazylijskich powinna być sygnałem do spożywania ich w mniejszych ilościach, gdyż nadmierne podjadanie może prowadzić do nadwyżki kalorycznej, co w długofalowym procesie może skończyć się kilkoma dodatkowymi kilogramami na wadze. Orzechy brazylijskie w porcji 100 g zawierają aż 650 kcal, więc nie warto przesadzać z ich ilością. Natomiast rozkład poszczególnych makroskładników prezentuje się następująco:- węglowodany – 11,7 g
- błonnik pokarmowy – 7 g
- białko – 14 g
- tłuszcz ogółem – 67,15 g
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 24,35 g
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 23,8 g
- omega 6 – 23,9 g
- omega 3 –0,017 g
Orzechy brazylijskie – przeciwwskazania
Jednym z najważniejszych przeciwwskazań jest oczywiście alergia pokarmowa. Orzechy brazylijskie to jedne z najbardziej uczulających produktów spożywczych pochodzenia naturalnego. Jeśli więc nie masz pewności co do możliwości bezpiecznego spożywania orzechów, to warto wykonać podstawowe badania na alergie pokarmowe.Czy orzechy brazylijskie można przedawkować
Orzechy brazylijskie, mimo iż zaliczają się do produktów z kategorii super food to nie należy dopuścić do ich nadmiernego spożycia, co jest związane z wysoką zawartością selenu. Jego dzienne zapotrzebowanie zostaje zaspokojone już po zjedzeniu jednego orzecha, wobec tego maksymalne dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5-6 sztuk. Jak rozpoznać przedawkowanie selenu? Do najczęściej występujących objawów zaliczane są:- nudności
- biegunka
- ból mięśni
- ból brzucha
- zawroty głowy
- wysypka lub wykwity skórne
Zastosowanie orzechów brazylijskich
Wykorzystanie orzechów brazylijskich zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym ma miejsce od wielu lat. Podobnie jak inne orzechy nasiona orzesznicy brazylijskiej wykorzystywane są do produkcji olejów, olejków, kremów do twarzy o silnych właściwościach nawilżających. Orzechy brazylijskie są również bardzo często spotykane obok deski serów, czy jako składnik sałatek owocowych. Doskonale nadają się również do wypieku ciast dietetycznych, jednak najpopularniejsza forma spożycia to jedzenie ich na surowo. Wystarczy tylko pozbyć się brązowej skórki.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
orzechy brazylijskie