Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Które orzechy są najzdrowsze i dlaczego warto je jeść
Czy orzechy są zdrowe? To nie podlega oczywiście najmniejszej wątpliwości. Spożywane w przyzwoitych ilościach są w stanie zastąpić suplementy diety. Wszystko dzięki wysokiej zawartości niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składników mineralnych, witamin oraz zdrowych tłuszczy. Wyjaśniamy które orzechy są najzdrowsze i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety.
Najzdrowsze orzechy – ranking
Orzechy w diecie to bardzo wiele korzyści zarówno w przypadku osób o wysokiej aktywności fizycznej, jak i tych ruszających się umiarkowanie lub wcale. Niejednokrotnie zalecane przez specjalistów do sprawy żywienia jako alternatywa dla suplementów diety. A co najważniejsze ten pełnowartościowy produkt możesz kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Trudno wskazać najzdrowsze orzechy, ponieważ wszystko zależy od zapotrzebowania konkretnego organizmu zarówno pod kątem kalorii, witamin, jak i minerałów. Wybraliśmy jednak 5 rodzajów orzechów, które cechują się wysoką zawartością poszczególnych wartości odżywczych. Kolejność jest całkowicie przypadkowa.canva.com
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie w diecie to najwyższa dawka zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym ich regularne jedzenie bardzo dobrze wpływa na profilaktykę w zapobieganiu chorobom takim jak: osteoporoza, cukrzyca, czy choroba Alzheimera. Kalorie na 100 g - 650 kcalOrzechy ziemne
Orzechy ziemne znane również jako orzechy arachidowe to doskonała przekąska o wysokiej zawartości białka i witaminy B3. Należy jednak pamiętać, aby spożywać tylko te nieprzetworzone bez dodatku soli lub karmelu. Niestety fistaszki najczęściej wywołują niepożądane reakcje alergiczne, dlatego też mimo wysokiej zawartości kwasu foliowego nie są zalecane kobietom w ciąży. Kalorie na 100 g - 565 kcalOrzechy pekan
Orzechy pekan są wysoce bogatym źródłem cynku oraz kwasów tłuszczowych. To również jedne z najbardziej kalorycznych orzechów, więc warto zachować umiar w ich jedzeniu. Kalorie na 100 g – 690 kcalOrzechy nerkowca
Orzechy nerkowca znane również jako orzechy nanerczowe pod względem zawartości cynku, żelaza, magnezu oraz fosforu wygrywają z pozostałymi odmianami orzechów. Kalorie na 100 g – 550 kcalOrzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie zawierają prawdopodobnie najwięcej kwasu foliowego (witaminy B9), który jest niezbędnym składnikiem odżywczy u kobiet będących w ciąży. Z kolei dzięki wysokiej zawartości selenu pozytywnie wpływają na jakość nasienia. Zjedzenie jednego orzecha brazylijskiego wypełnia zapotrzebowanie na ten pierwiastek aż w 150 %. Kalorie na 100 g – 650 kcalObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.