Które orzechy są najzdrowsze i dlaczego warto je jeść

Czy orzechy są zdrowe? To nie podlega oczywiście najmniejszej wątpliwości. Spożywane w przyzwoitych ilościach są w stanie zastąpić suplementy diety. Wszystko dzięki wysokiej zawartości niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składników mineralnych, witamin oraz zdrowych tłuszczy. Wyjaśniamy które orzechy są najzdrowsze i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety.

Najzdrowsze orzechy – ranking

Orzechy w diecie to bardzo wiele korzyści zarówno w przypadku osób o wysokiej aktywności fizycznej, jak i tych ruszających się umiarkowanie lub wcale. Niejednokrotnie zalecane przez specjalistów do sprawy żywienia jako alternatywa dla suplementów diety. A co najważniejsze ten pełnowartościowy produkt możesz kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Trudno wskazać najzdrowsze orzechy, ponieważ wszystko zależy od zapotrzebowania konkretnego organizmu zarówno pod kątem kalorii, witamin, jak i minerałów. Wybraliśmy jednak 5 rodzajów orzechów, które cechują się wysoką zawartością poszczególnych wartości odżywczych. Kolejność jest całkowicie przypadkowa.
canva.com

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie w diecie to najwyższa dawka zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym ich regularne jedzenie bardzo dobrze wpływa na profilaktykę w zapobieganiu chorobom takim jak: osteoporoza, cukrzyca, czy choroba Alzheimera. Kalorie na 100 g - 650 kcal
  • białko – 15 g
  • tłuszcze – 65 g
  • węglowodany – 14 g
  • Orzechy ziemne

    Orzechy ziemne znane również jako orzechy arachidowe to doskonała przekąska o wysokiej zawartości białka i witaminy B3. Należy jednak pamiętać, aby spożywać tylko te nieprzetworzone bez dodatku soli lub karmelu. Niestety fistaszki najczęściej wywołują niepożądane reakcje alergiczne, dlatego też mimo wysokiej zawartości kwasu foliowego nie są zalecane kobietom w ciąży. Kalorie na 100 g - 565 kcal
  • białko – 26 g
  • tłuszcze – 49 g
  • węglowodany – 16 g
  • Orzechy pekan

    Orzechy pekan są wysoce bogatym źródłem cynku oraz kwasów tłuszczowych. To również jedne z najbardziej kalorycznych orzechów, więc warto zachować umiar w ich jedzeniu. Kalorie na 100 g – 690 kcal
  • białko – 9 g
  • tłuszcze – 72 g
  • węglowodany – 14 g
  • Orzechy nerkowca

    Orzechy nerkowca znane również jako orzechy nanerczowe pod względem zawartości cynku, żelaza, magnezu oraz fosforu wygrywają z pozostałymi odmianami orzechów. Kalorie na 100 g – 550 kcal
  • białko – 18 g
  • tłuszcze – 43 g
  • węglowodany – 32 g
  • Orzechy brazylijskie

    Orzechy brazylijskie zawierają prawdopodobnie najwięcej kwasu foliowego (witaminy B9), który jest niezbędnym składnikiem odżywczy u kobiet będących w ciąży. Z kolei dzięki wysokiej zawartości selenu pozytywnie wpływają na jakość nasienia. Zjedzenie jednego orzecha brazylijskiego wypełnia zapotrzebowanie na ten pierwiastek aż w 150 %. Kalorie na 100 g – 650 kcal
  • białko – 14 g
  • tłuszcze – 66 g
  • węglowodany – 12 g
  • Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł