Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Rosół jak u mamy - jak go zrobić krok po kroku
Rosół — pyszny klarowny wywar, bez którego trudno wyobrazić sobie tygodniowe menu. Baza do wszystkich zup, a przede wszystkim — smak, który dobrze przypomina dzieciństwo. Jak ugotować rosół jak u mamy, tak samo pyszny i aromatyczny jak za dawnych lat? Klarowny, a zarazem sycący... Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko pamiętać o paru sztuczkach i niezbędnych składnikach.
Rosół jak u mamy — jakie składniki będą potrzebne?
W wielu domach używa się unikalnych przepisów i wykorzystuje różne produkty. Poniżej znajduje się lista uniwersalnych składników potrzebnych do stworzenia tradycyjnego rosołu o niepowtarzalnym smaku.- 4 litry wody
- 1 porcja rosołowa
- 2 udka z kurczaka
- 250 g szpondru
- 4 korzenie pietruszki
- 3 pęczki natki z pietruszki
- 1 seler (korzeń)
- 9 marchewek
- 1 por
- 3 cebule
- garść suszonego lubczyku
- 6 listków laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz
- sól
Canva
Rosół jak u mamy — dokładny przepis
Rosół to nie jest skomplikowanym daniem. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to to, że ta zupa musi się długo gotować. Dlatego lepiej nie planować jej przygotowania na ostatnią chwilę. W przypadku krótszego czasu gotowania rosół też wyjdzie, nie będzie jednak tak smaczny.- Mięso należy umyć i zalać wodą.
- Zagotować wodę z mięsem (na małym ogniu).
- Obrać cebulę, ale zostawić jej wewnętrzną łupinę.
- Obrać warzywa. W razie konieczności pokroić na mniejsze kawałki.
- Zebrać szumowiny (piana, która wypływa z wywaru), które pojawią się po jakimś czasie.
- Cebulę przekroić na pół. Każdy kawałek opalić nad ogniem z kuchenki. Cebula musi zrobić się czarna z każdej strony i zacząć pachnieć charakterystycznie.
- Do wody z mięsem dodać marchewkę, por, seler, korzeń pietruszki. Zagotować i zmniejszyć ogień. (Gdyby warzywa i mięso nie mieściły się w jednym garnku, należy wyjąć mięso i włożyć do wody same warzywa).
- Dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki, lubczyk.
- Gotować wszystko razem na małym ogniu przez 2 godziny.
Canva
Rosół — z czym i jak go podawać
Rosół doskonale smakuje z makaronem. Najlepiej sprawdzi się makaron jajeczny typu nitki, ale tak naprawdę, każdy będzie dobry. Niektórzy lubią też jeść rosół z... ziemniakami. Gotową zupę można na talerzu udekorować listkami pietruszki albo posiekanym koperkiem. Do rosołu można podać też pokrojoną marchewkę i kawałki mięsa z kurczaka.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Znasz ten trik na aromatyczny rosół? Zawsze będziesz tak gotować!
Rosół to wyjątkowa zupa. Jego przygotowanie jest dość proste, wymaga jednak czasu i... znajomości różnych sztuczek, które sprawią, że będzie smakował wyjątkowo. Czy wiesz co zrobić, żeby uzyskać wyjątkowy, głęboki smak? Jak przyrządzić rosół tak, żeby miał niepowtarzalny, charakterystyczny aromat? Sprawdź!
Jak ugotować rosół? Podobno nie każdy potrafi!
Fraza jak ugotować rosół to jedno z najczęściej wyszukiwanych zapytań. Teoretycznie jest to jedna z najprostszych zup, jednak okazuje się, że nie każdy potrafi sprostać wyzwaniu, zwłaszcza gdy gotuje rosół po raz pierwszy. Zatem jak ugotować rosół, by smakował tak, jak w najlepszej restauracji?