Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Czym zastąpić słodycze na diecie – 5 pomysłów
Stosując dietę odchudzającą należy przede wszystkim ograniczyć ilość spożywanych słodyczy. To głównie one dają nam tak zwane „puste kalorie”, które odpowiedzialne są za tycie, a nie dostarczają organizmowi absolutnie żadnych wartościowych składników odżywczych. Poza tym, słodycze uzależniają i naprawdę niezwykle trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka ciastka, czy czekolady. Można tego jednak dokonać, mądrze zastępując dostępne w domu słodycze, innymi przegryzkami, które pozwolą nam „zająć się” czymś innym, niż myśleniem o bajecznie rozpływającym się w ustach ptasim mleczkiem…
Czym zastąpić słodycze na diecie?
1. Wybrane owoce
Codziennie przygotuj sobie salaterkę obranych, umytych i przygotowanych do spożycia owoców. Pamiętaj jednak o tym, by wybierać te zawierające mniej cukru i mniej kalorii, np. lepiej zjeść parę jabłek, niż tylko jednego banana, który zawiera kalorii całkiem sporo. Jabłka w ogóle są dobrym wyborem przy stosowaniu jakiejkolwiek diety, ponieważ wspomagają one szybszą przemianą materii.2. Orzechy
Zamiast słodyczy, warto kupić torbę orzechów. Przygotujmy je tak samo, jako owoce – obierzmy i wyłóżmy do jakiejś miseczki czy salaterki. Dzięki temu zaoszczędzimy później czasu i nie będzie wymówki „łatwiej otworzyć batonika, niż rozprawiać się z tymi orzechami, nie mam czasu!”. Pamiętajmy oczywiście, że mowa tu o orzechach prawdziwych, włoskich, a nie o zakupionych w sklepie solonych orzeszkach, których podczas diety również nie powinnyśmy spożywać! Jedzenie orzechów pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, cerę, zęby i kości. Warto więc zamienić na nie słodycze.3. Marchewkowe paluszki i kółeczka
Marchewka zawiera w sobie glukozę i sacharozę, spożywana pozwoli na „oszukanie” organizmu, kiedy chcemy sięgnąć po coś słodkiego. Poza tym fajnie się ją chrupie i zawiera ogrom witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. Marchewkę możemy nieco przyprawić jakimś ulubionym ziołem, kroimy w długie paseczki, albo w kręgi, wkładamy do miski. W ten sposób mamy dostęp do przekąski smacznej, ale i korzystnej dla naszego zdrowia.4. Niesłodzone musli
W sklepie znaleźć można musli z jak najmniejszą ilością kalorii, najlepiej naturalne, ze zbożami, suszonymi owocami i orzechami. Możemy je przegryzać w chwilach, kiedy naprawdę mamy ochotę na coś słodkiego i niezdrowego.5. Chrupki kukurydziane
Po kukurydziane chrupki sięgajmy tylko wtedy, kiedy inne sposoby zawiodą. Szybko wypełniają one żołądek i powodują, że nie czujemy dojmującego głodu i chęci sięgnięcia po coś jeszcze. Poza tym również są dobrą przekąską, a przy tym niezwykle tanią.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.