Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
5 mitów na temat picia kawy
Kawa – najlepiej smakuje zimą, gdy dni są krótkie, pracować każdego dnia trzeba. Ciemne i zimne poranki oraz długie wieczory zachęcają do sięgnięcia po ulubioną odmianę tego napoju. Jednak powstało wokół niego wiele nieprawdziwych mitów. Jak to naprawdę jest z tą kawą? Postaramy się obalić te najpopularniejsze mity jej dotyczące.
1. Zdrowsza jest rozpuszczalna niż mielona
W takim stwierdzeniu nie ma ani odrobiny prawdy. Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest w procesach produkcyjnych i znajdują się w niej liczne dodatki, nie koniecznie zawsze zdrowe. Kawa mielona jest produktem naturalnym, więc z całą pewnością jest zdrowsza od rozpuszczalnej.2. Kawa to produkt ciężkostrawny
Jeśli mówimy o samej kawie to nie jest to prawdą. Czarna kawa espresso ma tylko 2 kalorie. W niektórych krajach wypija się ją po posiłku gdyż wspomaga procesy trawienne. Jej ciężkostrawność tworzona jest przez rozmaite dodatki, jak mleko, śmietanka, cukier czy syropy.3. Jeśli ktoś pije kawę regularnie będzie miał wrzody
Samo picie kawy nie powoduje powstawania wrzodów, gdyż do ich pojawienia się konieczna jest obecność bakterii Helicobacter pylori w żołądku. Zaleca się jednak aby osoby chorujące już na tę dolegliwość ograniczyły spożycie kawy, gdyż może ona powodować zaostrzenie się objawów.4. Nie wolno pić kawy w ciąży
Dawniej uważano, że każda ilość kofeiny może negatywnie wpływać na dziecko. Zabraniano jednak picia kawy a kobiety spożywały herbaty i kakao, które również zawierają kofeinę. Dziś wiemy, że umiarkowane ilości czarnego napoju nie wyrządzą szkód i kobieta ciężarna może cieszyć się jedną lub dwiema niewielkimi filiżankami ulubionego napoju dziennie. Należy jednak zwrócić jednocześnie uwagę na inne spożywane produkty, które w swoim składzie zawierają kofeinę.5. Kawa bezkofeinowa ma gorszy smak
Nie musi to być prawdą. Wszystko zależy od tego jaką wybierzemy i tego w jaki sposób była ona pozbawiana kofeiny. Odpowiednie procesy produkcyjne nie muszą wcale umniejszać jej walorów smakowych. MartaObserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy kawa jest zdrowa?
Wiele osób na całym świecie nie może rozpocząć dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Jednak przez lata toczy się debata na temat tego, czy picie kawy jest zdrowe czy nie. Czy napój, który tak wiele osób uwielbia, może również przynieść korzyści dla naszego zdrowia? W tym artykule przyjrzymy się bliżej wpływowi kawy na nasze zdrowie i dowiemy się, czy naprawdę jest ona zdrowa.
Rodzaje kaw - którą wybierzesz?
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie są najpopularniejsze rodzaje kaw? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu! W tym artykule przedstawimy Ci kilka najbardziej znanych i lubianych typów kaw, które możesz spotkać w kawiarniach na całym świecie.
Espresso w domu: Poradnik dla początkujących baristów
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego espresso jest tak popularne na całym świecie? A co powiesz na to, aby poznać różne rodzaje filiżanek, które są idealne do serwowania espresso? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o espresso i jak je przygotować, aby uzyskać doskonały smak i aromat.