Zimowa dieta na miarę czyli jak jeść zimą aby nie przytyć

Zima jest czasem, który bardzo często przynosi nam melancholijny, zły nastrój. A taki lubimy zajadać czekoladą albo zapić dobrym, smakowym piwem. Nie służy to jednak naszej sylwetce, która po tak spędzonej zimie z pewnością nie będzie tą idealną. W dodatku w środku zimy wypadają święta, gdzie suto zastawiony stół korci wszelkiego rodzaju przepysznymi daniami. Jak przeżyć zimę, aby nie przytyć? Jest na to kilka sposobów.

Zima zła…

W okresie zimy czujemy się zazwyczaj znacznie gorzej. Ponadto prawdą jest, że tyje się w trakcie zimy o około 1-2 kilogramy. W ten sposób organizm próbuje również w naturalny sposób bronić się przed mrozem i zimnem. Dodatkowo brak jest życiodajnego słońca, czujemy się bez energii, nieszczęśliwe i złe. Nasz system odpornościowy jest ciągle atakowany przez wszędobylskie wirusy i bakterie. Apetyt rośnie, a my mamy ochotę na słodycze i tłuste potrawy. Nic gorszego dla dobrze wyglądającej sylwetki.

Jak zadbać o dietę zimą

Przede wszystkim postaw na produkty zawierające większe ilości minerałów i witamin. To one pozwolą na zachowanie zdrowego ducha i zdrowego ciała w mroźnym zimowym okresie. Do tego staraj się jeść więcej białek i złożonych węglowodanów. Białka pomogą w regeneracji komórek, również komórek skóry, która cierpi najbardziej w styku z zimnym, porywistym wiatrem i śniegiem. Węglowodany złożone dadzą ci najcenniejszą energię, która tak szybko nie zamieni się w zbędne kilogramy. Zrezygnuj z tłuszczów i cholesterolu. Odrzuć też wszelkie fast-foody, również te domowe. Zrezygnuj ze smacznych, ale tłustych, frytek i domowych hamburgerów. Zwykły olej zamień na oliwę z oliwek albo olej sojowy lub z pestek winogron. Zaopatrz się również w inne tłuszcze roślinne.

W odchudzaniu pomoże ci kasza

Kasza jest produktem niezwykle kalorycznym, ale dodatkowo takim, który zupełnie nie tuczy. Daje więc moc energii, tak potrzebnej w zimie, a przy tym pozwala zachować odpowiednią wagę. Kasza w każdej postaci jest świetnym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Poprawia trawinie, posiada dużo błonnika oraz ogrom witamin – między innymi witaminy z grupy B, witaminę A i E. Kaszę łączyć możesz z warzywami, mięsem, produktami nabiałowymi… praktycznie ze wszystkim! To świetna alternatywa dla „zwykłego” obiadu.

Gotowane warzywa i cieplutkie zupy

W okresie zimowym warto postawić również na dania i produkty mocno rozgrzewające. Najlepiej sprawdzą się w tej roli wszelkiego rodzaju zupy i kremy. Nie bój się dodawać do nich sporych ilości cebuli i czosnku – to właśnie one ochronią cię przed pierwszym lepszym przeziębieniem. Gotowane warzywa najlepiej przyrządzać na parze. Wtedy nie pozbawia się ich życiodajnych składników i minerałów. Zimowa dieta powinna być bogata w buraki, warzywa strączkowe, kapustę, marchew, pietruszkę, pomidory i brokuły.

Zasady zimowej diety

  • Jedz często, ale w mniejszych ilościach
  • Jedz dużo warzyw i owoców
  • Przygotuj swoje posiłki na parze
  • Codziennie zjadaj ciepłe, pożywne śniadanie
  • Pij dużo ciepłych wywarów z ziół
  • Przygotowując sosy do makaronów nie dodawaj do nich tuczącego sera
  • Staraj się pić dużo wody mineralnej
  • Dodaj do swojej diety świeże ryby i spróbuj nowych owoców morza
  • Spróbuj rzucić palenie i używaj mniej alkoholu
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł