Co ugotować na obiad?

Zapiekanka na bazie kaszy gryczanej z kurczakiem
Składniki: pierś z kurczaka średniej wielkości 100 g kaszy gryczanej 2 ząbki czosnku 100 g konserwowego groszku 100 g kukurydzy z puszki 100 g marchewki z puszki serek wiejski bez laktozy przyprawy: oregano, pieprz, sól, curry Przygotowanie: Kaszę należy ugotować zgodnie z instrukcją - zazwyczaj trwa to około 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Mięso smażymy z dwóch stron przez około 3 minuty. Ugotowaną kaszę również doprawiamy, dosypujemy także suszone lub świeżo posiekane oregano. Na dnie naczynia żaroodpornego warstwowo układamy kaszę, następnie kukurydzę, marchewkę oraz groszek. Na samym wierzchu kładziemy usmażone wcześniej mięso kurczaka. Kurczaka polewamy sosem przygotowanym z serka wiejskiego. Mianowicie, wyciskamy do niego czosnek, przyprawiamy oregano, pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Kotleciki z jajek i kaszki jaglanej Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 8 ugotowanych jajek 1 surowe jajko świeża natka pietruszki, sól, pieprz 1 łyżka masła 2 łyżki prażonych pestek słonecznika Do panierowania i smażenia: 6 łyżek tartej bułki 8 łyżek oleju Kaszę gotujemy wedle zaleceń z opakowania. Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy kaszę i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy sól i pozostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Jajka drobno kroimy i przekładamy do miski. Dokładamy łyżkę masła, przyrządzoną kaszę, surowe jajo kurze, prażony słonecznik i natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Każdy kotlecik należy smażyć z dwóch stron aż się zarumieni. Najlepiej podawać z sałatą i innymi, świeżymi warzywami. Zupa meksykańska Przygotowanie: puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1/2 kg mielonej wołowiny 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki czerwonej fasoli 4 duże cebule 1/2 butelki ketchupu pikantnego 4 łyżki oliwy 1 kostka rosołu wołowego 1 płaska łyżeczka chilli pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy na pół talarki, a pomidory rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy mieszając. Następnie przygotowujemy z 1/2 litra wody i kostki wołowej rosół. Zalewamy nim mięso oraz dodajemy pomidory z zalewą, ketchup, przyprawy i koncentrat. Całość zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut. Później dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilkę gotujemy.  
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł