Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Pomysł na obiad: pyszna tarta paprykowa
Jeśli chciałabyś zjeść pyszny lunch lub obiad, wypróbuj przepis na przepyszną tartę z papryką. Wykonasz ją bez żadnych komplikacji w nie więcej niż godzinę. Podziel się nią ze swoimi najbliższymi!
Składniki na ciasto: 100 g prawdziwego masła 200 g mąki 3 żółtka sól do smaku odrobina wody - około 3 łyżek stołowych Składniki na nadzienie: 2 papryki w dowolnych kolorach 250 g śmietany kremówki 100 g sera żółtego 2 jaja kurze 2 białka pozostałe z ciasta papryka słodka do smaku pieprz do smaku sól do smaku natka pietruszki do smaku Przygotowanie: Mieszamy mąkę z solą i dodajemy masło oraz żółtka. Mieszamy całość i zagniatamy ciasto, w międzyczasie dolewając wodę. Ciasto należy schłodzić, dlatego w tym celu wkładamy je na pół godziny do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika. Następnie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy. Chwilę później sięgamy po tartownicę i wykładamy ją naszym ciastem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy wyłożoną tartownicę na 15 - 20 minut. Kiedy nasze ciasto dochodzi w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Mieszamy jajka i białka ze śmietaną oraz serem żółtym. Doprawiamy do smaku, wedle uznania, słodką papryką, solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Paprykę kroimy w paski. Kiedy już wyjmiemy nasze ciasto, układamy na nim paprykę i zalewamy naszym nadzieniem. Całość ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i trzymamy około 35 minut. Niestety są osoby, które nie tolerują papryki. Źle się po niej czują i mają problemy żołądkowe. Dla tych z Was, które nie są miłośniczkami papryki, mamy małą radę. Paprykę można śmiało zastąpić innym, tolerowanym i lubianym przez Was warzywem. Doskonale w tej roli sprawdzi się na przykład cukinia. Wtedy możemy posmakować przepysznej tarty z cukinią. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.