Kolor jedzenia może pomoc w odchudzaniu

Odchudzanie się to nie tylko zmiana diety oraz ćwiczenia, ale przede wszystkim zmiana w psychice. Zdarza się, że trzeba oszukać swój mózg, aby zmniejszyć apetyt. Dlatego warto wiedzieć jak reaguje nasz organizm na kolory jedzenia. Dzięki niektórym zestawieniom barw można poprawić skuteczność odchudzania.
Biały i czarny – to niejadalne Ludzki mózg nie jest zwolennikiem jedzenia w kolorze czarnym oraz niebieskim. W naturze znacznie więcej produktów w tym kolorze jest trujących aniżeli jadalnych, toteż organizm w naturalny sposób traci apetyt na dania zawierające składniki w „niejadalnym” kolorze. Jeśli zatem przygotujesz sałatkę z białej mozzarelli z dodatkiem czarnych oliwek, Twoja głowa będzie miała opory przed takim jedzeniem, a tym samym zjesz mniej. Zielony, czerwony i żółty To kolory zdecydowanie „jadalne”. Większość pokarmów roślinnych posiada te barwy, zresztą także mięso czy tłuszcze maja zbliżoną kolorystykę. Przez całe tysiąclecia ludzie jedli produkty w tych kolorach, co sprawiło, że nasz mózg dobrze na nie reaguje. Często na sam widok kolorowej sałatki czy innej potrawy stajemy się głodni. Kolory naczyń Z badań wynika, że nie tylko kolor jedzenia ma wpływ na nasz apetyt. Także kolor naczyń, na których jest ono podawane może pobudzić apetyt lub go hamować. Tym samym jedzenie na czarnych, niebieskich czy fioletowych talerzach jest dla naszego mózgu mniej apetyczne aniżeli podawane na białej, żółtej, czerwonej czy brązowej zastawie. Choć samym doborem koloru potraw nie uda nam się skutecznie odchudzić, to jednak w procesie odchudzania warto zwrócić uwagę także na ten szczegół. Dzięki temu kilogramy szybciej i łatwiej zaczną znikać.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł