Jesteś w ciąży - omijaj te potrawy wigilijne

Wieczerza wigilijna to niezwykły posiłek. Jest bardzo dokładnie zaplanowana. Tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się dwanaście postnych potraw. Większość z nich jest dokładnie określonych, aczkolwiek w różnych częściach kraju mogą nieco się różnić. Potrawy wigilijne są bardzo szczególne, jednak nie są przeznaczone dla wszystkich. Jedną z grup ludzi, którzy powinni uważać na to co jedzą przy wigilijnym stole są przyszłe mamy.
Kobiety w ciąży muszą bardzo dbać o to co jedzą. Wiele substancji, w tym również szkodliwych, które znajdują się w pożywieniu przyszłej mamy przedostaje się do organizmu dziecka. Potrawy wigilijne zawierają produkty, które spożywane w dużych ilościach, mogą mieć negatywny wpływ na organizm mamy i dziecka, dlatego też warto z nimi uważać.

Grzyby

Potrawy wigilijne są bogate w grzyby. Można je spotkać w zupie grzybowej, pierogach, uszkach, krokietach czy kapuście z grzybami. Są one bardzo chętnie używane, ponieważ nadają daniom charakterystyczny smak i zapach. Jeśli grzyby dodawane do wigilijnych potraw są z pewnego źródła (innych nie bierzemy do ust), to nic się nie stanie jak przyszła mama troszkę ich zje. Warto jednak pamiętać, że są one ciężkostrawne i mogą źle działać na układ pokarmowy. Dlatego też dania z dodatkiem grzybów może lepiej sobie w tym roku odpuścić.

Kapusta

Drugim składnikiem wielu potraw jest kapusta kiszona. Można ją znaleźć w kapuście z grzybami, łazankach czy pierogach i krokietach. Niewielkie ilości kapusty z pewnością nikomu nie zaszkodzą. Przyszłe mamy powinny jednak pamiętać, że połączenie kapusty i grzybów może powodować wzdęcia, co z pewnością nie należy do przyjemności.

Ryby

Ryby są bardzo zdrowe i warto je jeść. Najlepiej wybierać te gotowane i pieczone, aczkolwiek kawałek smażonej ryby również nie powinien zaszkodzić. Za zdrowsze uważane są ryby morskie, jednak w ciąży należy na nie uważać, ponieważ jedząc mięso niektórych gatunków takich jak np. tuńczyk czy jesiotr istnieje zagrożenie przyswojenia metylu rtęci, którym niekiedy jest ono zanieczyszczone.

Słodkości

Przyszłe mamy powinny uważać na to co i ile jedzą. Zasada mówiąca, że w czasie ciąży należy jeść za dwoje została już dawno obalona, więc warto zadbać o to co, a nie ile jest na talerzu. Boże Narodzenie to okres bardzo tuczący. Mnóstwo jedzenia a do tego pełno słodyczy w postaci różnych ciast i ciasteczek, to bardzo kuszące. Niemniej jednak nie warto za sobie folgować, gdyż wszystkie zbędne kilogramy przyjdzie zrzucać po porodzie, co nie zawsze jest łatwe. Z drugiej strony nie ma co sobie zupełnie odmawiać przyjemności, w końcu mamy święta. Nakładając słodkości na swój talerz warto jednak pamiętać, że najlepsze są własne wypieki, ponieważ nie ma w nich chemicznych polepszaczy. Kobiety w ciąży nie powinny też przesadzać z makiem w zjadanych potrawach, ponieważ działa on na układ nerwowy. Niemniej jednak jeden kawałek makowca, troszkę sernika i kilka pierniczków z pewnością nie zaszkodzi.

Owoce

W kwestii owoców właściwie nie powinno być żadnych dyskusji. W czasie ciąży należy jeść ich jak najwięcej ponieważ zawierają witaminy oraz mikroelementy, które są niezbędne w tym czasie zarówno mamie jak i dziecku. Również w świątecznym menu znajdują się owoce. Najczęściej są to cytrusy i tutaj drobna uwaga – niektórzy dietetycy są zdania, że owoce cytrusowe mogą mieć wpływ na rozwój alergii u dzieci. Więc może lepiej nie przesadzać z ich ilością?

Jedz z głową

Święta to wspaniały czas i z pewnością bardzo smaczny. Dlatego nie warto myśleć o tym czego nie wolno jeść. Pamiętaj, żeby jeść „ z głową”. Jedzenie za dwoje to nie najlepszy pomysł, podobnie jak zjadanie dużych ilości potraw ciężkostrawnych. Niemniej jednak wszystkiego można spróbować, byle w rozsądnych ilościach. Agnieszka
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł