Co zrobić na obiad?

Codziennie głowisz się, co możesz zrobić na obiad i ciągle brak Ci pomysłów? W takim razie wypróbuj 3 poniższe przepisy i wprowadź je na stałe do swojej kuchni!
Zupa brokułowa z serem żółtym Składniki: - 1 brokuł z łodygą - 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę - duża posiekana cebula - czerwona papryka, pokrojona w kostkę - duży ząbek czosnku - 2 łyżki masła - sól - pieprz - 2 łyżki mąki - 1/2 szklanki śmietanki kremówki i 1/2 szklanki mleka (wymieszać) - 15 dag startego ostrego sera cheddar - 3 szklanki rosołu Przygotowanie: Należy oddzielić różyczki brokułowe od łodygi oraz podzielić je na mniejsze, a łodygę drobno pokroić. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ziemniaki, paprykę, cebulkę, łodygę brokuła oraz czosnek. Trzymamy na ogniu około 10 minut, aż cebulka będzie miękka. Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy jeszcze kilka minut, dodając mąkę. Do całości dolewamy rosół i gotujemy następne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zmieszaną śmietanę z mlekiem oraz ser i trzymamy na ogniu aż zauważymy, że ser się rozpuścił. Żeby zupa była gęsta i kremowa, zmiksujmy ją w blenderze, po czym ponownie przelejmy do garnka, dodajmy różyczki brokuła i zostawmy na wolnym ogniu na 6 minut. Kotlety z kaszy jaglanej oraz jajek - 8 jaj kurzych (ugotowanych na twardo) - 1 surowe jajo kurze - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - świeża natka pietruszki, sól, pieprz - 1 łyżka masła - 2 łyżki prażonych pestek słonecznika Do panierowania i smażenia: - 6 łyżek tartej bułki - 8 łyżek oleju Kaszę gotujemy wedle zaleceń z opakowania. Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy kaszę i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy sól i pozostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Jajka drobno kroimy i przekładamy do miski. Dokładamy łyżkę masła, przyrządzoną kaszę, surowe jajo kurze, prażony słonecznik i natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Każdy kotlecik należy smażyć z dwóch stron aż się zarumieni. Najlepiej podawać z sałatą i innymi, świeżymi warzywami. Pierś z kurczaka z mozzarellą, pesto i pomidorkami Składniki: - 1/2 kg piersi z kurczaka - 2 łyżki sosu pesto - 2 średniej wielkości pomidory - 20 dag mozzarelli - sól - pieprz Przygotowanie: Umyj pierś z kurczaka i dokładnie osusz. Przypraw pieprzem i solą do smaku i natrzyj sosem pesto. Następnie włóż pierś z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmij po 15 minutach. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w plastry i usuń nasiona. Mozzarellę również należy pokroić w plasterki. Na upieczonego kurczaka połóż kilka plastrów pomidora oraz mozzarellę. Całość umieszczamy w piekarniku, aż ser mozzarella się rozpuści. Można podać z ziemniakami lub makaronem. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł