Co zrobić kiedy męczy nas zgaga?

Zgaga to bardzo uciążliwa przypadłość, która objawia się pieczeniem w przełyku, które niektórzy określają jako "palenie". Co ją powoduje? Przyczyn jest wiele, jednak najbardziej prawdopodobną jest nadwaga, niezdrowe, nieracjonalne odżywianie, a także nadmierne spożywanie alkoholu czy palenie papierosów. Jeśli nie chcesz faszerować się tysiącem różnych środków farmaceutycznych, zobacz jak pokonać zgagę za pomocą tego, co naturalne i przede wszystkim zdrowe!
Pokochaj imbir! Nie będzie to trudne, zwłaszcza teraz, kiedy temparatury nas nie rozpieszczają. Imbir oczywiście ma właściwość rozgrzewającą, ale także okaże się pomocny przy zwalczaniu męczącej nas zgagi. Jeśli dopadło Cię pieczenie przełyku, weź do ust kawałek imbiru i potraktuj go jak landrynkę, a po chwili zauważysz różnicę. Siemię lniane Siemię lniane to kolejny produkt, po który należy sięgnąć, gdy poczujemy pieczenie w przełyku. Wystarczy, że zalejemy łyżkę stołową siemienia gorącą wodą i wypijemy napar po delikatnym ostygnięciu. Pij miętę i melisę! Zarówno mięta jak i melisa pomogą nam zalczyć zgagę. Mięta pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych, a melisa pozwoli złagodzić dolegliwości związane ze zgagą. Jeżeli często odczuwasz pieczenie w przełyku, wprowadź melisę i miętę do swojej codziennej diety, co pomoże Ci zapobiec nawrotom dolegliwości. Pomoże Ci to także usprawnić proces trawienia pokarmów i wydzielania kwasów żołądkowych, co jest sprawą kluczową w przypadku niestrawności i zgagi! Wprowadź migdały do swojej diety Jeżeli męczy Cię zgaga, spójrz przychylnie w kierunku migdałów. Co prawda są one kaloryczne, ale mają także wiele pozytywnych właściwości. Zgaga powinna ustąpić po zjedzeniu garstki migdałów. Źródło zdjęcia: www.fotolia.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł