Gatunek kawy - jaki warto wybrać, by cieszyć się doskonałym naparem?

Kawa to napój cieszący się ogromną popularnością zarówno ze względu na smak i aromat, jak i właściwości pobudzające. Jednak rodzajów kawy jest kilka, a każdy z nich różni się od siebie, dając napar o innych właściwościach i odmiennym smaku. Jaki więc gatunek kawy wybrać, by cieszyć się doskonałym napojem dopasowanym do gustów?
Rodzaje kawy Kawa, choć pozornie zawsze taka sama, może smakować zupełnie inaczej w zależności od tego, jaki jej rodzaj został użyty do przygotowania naparu. Każdy gatunek kawy różni się smakiem, aromatem, zawartością kofeiny, a co za tym idzie - także mocą napoju, który z niej powstaje. Najbardziej popularne są dwa gatunki: arabica oraz robusta, spotkać można także trzeci - liberica. Każdy jest inny i wpasuje się w inne gusta. Arabica Ten gatunek kawy jest najbardziej popularny i występuje najczęściej. Już w średniowieczu ziarna tej kawy były używane do wytwarzania napoju. Jest zatem najstarszym rodzajem kawy, który obecnie uprawia się głównie w miejscach, gdzie panuje tropikalny klimat - W Brazylii, Indiach, Afryce oraz na Jawie. Arabica jest niezwykle wymagającym gatunkiem, rośnie najlepiej na odpowiedniej wysokości i musi mieć specyficzne warunki, stąd też z kilku miejsc na świecie, gdzie może być uprawiania, rozsyłana jest dalej. Czym wyróżnia się ten gatunek kawy?
  • Ziarna tego rodzaju kawy są podłużne i zielonkawe
  • Napój, jaki można otrzymać parząc arabicę, charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Niekiedy wyczuwalna jest w naparze nuta orzechowa lub czekoladowa, które urozmaicają smak.
  • Zawartość kofeiny w kawie tego gatunku jest stosunkowo niewielka i wynosi od 1% do około 2%. Z tego względu jest dość delikatna i można pić ją często bez uszczerbku na zdrowiu.
Robusta Wśród popularnych rodzajów kawy znaleźć można także robustę. Jest o wiele młodsza niż arabica - odkryto ją dopiero w XIX wieku, więc całkiem niedawno. Czym wyróżnia się ten gatunek kawy?
  • Robusta ma mniejsze i bardziej owalne ziarna niż arabica. Charakteryzują się również większa odpornością na choroby oraz niekorzystne warunki atmosferyczne, co sprawia, że ten rodzaj jest łatwiejszy w uprawie.
  • Smak napoju, jaki powstaje po zaparzeniu ziaren, jest mocny, intensywny i ostry - bardziej wyrazisty, niż arabica, jak również bardziej pobudzający.
  • Ten rodzaj kawy zawiera w sobie też więcej kofeiny, bo od 1,4% do nawet 4%. Z tego względu napar z ziaren tego gatunku nie nadaje się do częstego picia - warto zwracać uwagę, by nie spożywać jej w nadmiarze, bo może być to szkodliwe dla zdrowia.
  • Ten gatunek jest używany najczęściej do produkowania rozpuszczalnych kaw.
Wybierając spośród rodzajów kawy ten jeden, decyzja będzie ograniczać się do wymienionych wyżej dwóch. Trzeci gatunek bowiem, liberica, to mało popularny rodzaj, rzadko spotykany na rynku. W smaku jest bardzo podobny do robusty - podobnie intensywny i mocny. Który spośród rodzajów kawy warto wybrać? Każdy gatunek jest inny, a napar charakteryzuje się odmiennymi walorami smakowymi. Łagodna i delikatna w smaku arabica zadowoli osoby, które nie pragną intensywnego aromatu, ale doceniają głębię, w której da się wyczuć nuty orzechowe czy czekoladowe. Fani intensywnego espresso z pewnością zadowoli ostrzejsza w smaku robusta, podobnie jak ci, którzy gustują w kawach rozpuszczalnych. Istnieją także mieszanki tych dwóch gatunków, które tworzą niepowtarzalne kompozycje i łączą walory smakowe obu kaw.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł