Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Gatunek kawy - jaki warto wybrać, by cieszyć się doskonałym naparem?
Kawa to napój cieszący się ogromną popularnością zarówno ze względu na smak i aromat, jak i właściwości pobudzające. Jednak rodzajów kawy jest kilka, a każdy z nich różni się od siebie, dając napar o innych właściwościach i odmiennym smaku. Jaki więc gatunek kawy wybrać, by cieszyć się doskonałym napojem dopasowanym do gustów?
Rodzaje kawy Kawa, choć pozornie zawsze taka sama, może smakować zupełnie inaczej w zależności od tego, jaki jej rodzaj został użyty do przygotowania naparu. Każdy gatunek kawy różni się smakiem, aromatem, zawartością kofeiny, a co za tym idzie - także mocą napoju, który z niej powstaje. Najbardziej popularne są dwa gatunki: arabica oraz robusta, spotkać można także trzeci - liberica. Każdy jest inny i wpasuje się w inne gusta. Arabica Ten gatunek kawy jest najbardziej popularny i występuje najczęściej. Już w średniowieczu ziarna tej kawy były używane do wytwarzania napoju. Jest zatem najstarszym rodzajem kawy, który obecnie uprawia się głównie w miejscach, gdzie panuje tropikalny klimat - W Brazylii, Indiach, Afryce oraz na Jawie. Arabica jest niezwykle wymagającym gatunkiem, rośnie najlepiej na odpowiedniej wysokości i musi mieć specyficzne warunki, stąd też z kilku miejsc na świecie, gdzie może być uprawiania, rozsyłana jest dalej. Czym wyróżnia się ten gatunek kawy?
- Ziarna tego rodzaju kawy są podłużne i zielonkawe
- Napój, jaki można otrzymać parząc arabicę, charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Niekiedy wyczuwalna jest w naparze nuta orzechowa lub czekoladowa, które urozmaicają smak.
- Zawartość kofeiny w kawie tego gatunku jest stosunkowo niewielka i wynosi od 1% do około 2%. Z tego względu jest dość delikatna i można pić ją często bez uszczerbku na zdrowiu.
- Robusta ma mniejsze i bardziej owalne ziarna niż arabica. Charakteryzują się również większa odpornością na choroby oraz niekorzystne warunki atmosferyczne, co sprawia, że ten rodzaj jest łatwiejszy w uprawie.
- Smak napoju, jaki powstaje po zaparzeniu ziaren, jest mocny, intensywny i ostry - bardziej wyrazisty, niż arabica, jak również bardziej pobudzający.
- Ten rodzaj kawy zawiera w sobie też więcej kofeiny, bo od 1,4% do nawet 4%. Z tego względu napar z ziaren tego gatunku nie nadaje się do częstego picia - warto zwracać uwagę, by nie spożywać jej w nadmiarze, bo może być to szkodliwe dla zdrowia.
- Ten gatunek jest używany najczęściej do produkowania rozpuszczalnych kaw.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy kawa jest zdrowa?
Wiele osób na całym świecie nie może rozpocząć dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Jednak przez lata toczy się debata na temat tego, czy picie kawy jest zdrowe czy nie. Czy napój, który tak wiele osób uwielbia, może również przynieść korzyści dla naszego zdrowia? W tym artykule przyjrzymy się bliżej wpływowi kawy na nasze zdrowie i dowiemy się, czy naprawdę jest ona zdrowa.
Rodzaje kaw - którą wybierzesz?
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie są najpopularniejsze rodzaje kaw? Jeśli tak, to jesteś we właściwym miejscu! W tym artykule przedstawimy Ci kilka najbardziej znanych i lubianych typów kaw, które możesz spotkać w kawiarniach na całym świecie.
Espresso w domu: Poradnik dla początkujących baristów
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego espresso jest tak popularne na całym świecie? A co powiesz na to, aby poznać różne rodzaje filiżanek, które są idealne do serwowania espresso? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o espresso i jak je przygotować, aby uzyskać doskonały smak i aromat.