Aksamitny krem z leśnych grzybów. Z lanymi kluseczkami smakuje wybornie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na krem z grzybów
- Do przyrządzenia zupy-krem będą nam potrzebne: pół kilograma leśnych grzybów, cebula, marchew, pietruszka, seler, kawałek pora, trzy listki laurowe, pięć ziarenek ziela angielskiego, łyżka masła, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz.
- Kluski przyrządzimy natomiast z: 200 g mąki, dwóch jajek, pół szklanki wody oraz odrobiny soli do smaku.
Przepis na kremową zupę grzybową
Przygotowania zaczynamy od obrania i oczyszczenia grzybów leśnych. Kroimy je w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzanej masłem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy grzyby i dusimy przez dłuższą chwilę na małym ogniu.
Marchew, pietruszkę, seler i kawałek pora obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjmujemy i wkładamy do garnka z wywarem grzyby, które gotujemy przez około kwadrans. Po tym czasie miksujemy je na gładką masę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowujemy kluski: jajka rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy, doprawiamy szczyptą soli, wsypujemy mąkę. Wlewamy wodę i mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji, ale na tyle lejącej, aby można ją było nabierać łyżką. I właśnie łyżką nabieramy niewielkie porcje masy, którą następnie zanurzamy w osolonym wrzątku i gotujemy przez trzy minuty.
Zupę-krem możemy podać dodatkowo z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki. Smacznego!