Ta amerykańska szarlotka nie ma sobie równych. Babcia Emma zdradziła sekret najlepszego apple pie
Do przeczytania w ok. 3 min.
Apple pie babci Emmy
Poznaliśmy przepis na tradycyjny apple pie, który piecze babcia Emma z Nowego Jorku. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i z pewnością zagości także na naszych stołach. Apple pie pieczemy w płaskich, okrągłych formach, które lekko rozszerzają się ku górze. Jeśli nie mamy specjalnej formy do paja, możemy wykorzystać formę do tarty lub płaską miskę ceramiczną albo szklaną.
Apple pie — składniki
Kruche ciasto
2 ½ szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
½ łyżki cukru pudru
½ łyżeczki soli
7 łyżek lodowatej wody
Nadzienie z jabłek
7 jabłek na szarlotkę (Granny Smith lub Golden Delicious)
1 łyżeczka cynamonu
8 łyżek masła
3 łyżki mąki
¼ szklanki wody
1 szklanka cukru pudru
1 jajko + 1 łyżka wody
Jak zrobić prawdziwy, amerykański apple pie? Wykonanie krok po kroku
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Wsypujemy do kielicha robota kuchennego. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło.
Pulsacyjnie miksujemy, aż zaczną powstawać grudki wielkości ziaren grochu.
W tym momencie stopniowo dolewamy lodowatą wodę i dalej pulsacyjnie miksujemy. Ciasto musi zacząć sklejać się większe kule. Wody nie może być zbyt dużo, bo ciasto będzie klejące.
Kulki ciasta układamy na stolnicy i formujemy z nich dużą kulę. Nie wyrabiamy ciasta! Musi pozostać grudkowate.
Ciasto dzielimy na dwie części, które wałkujemy na krążki. Przykrywamy je folią spożywczą i na minimum godzinę wstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi, szykujemy nadzienie z jabłek. Umyte jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Teraz cząstki jabłek kroimy w cienkie równe plasterki.
Jabłka wsypujemy do miski, oprószamy cynamonem i mieszamy.
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy 3 łyżki mąki i gotujemy przez minutę, cały czas mieszając.
Do zasmażki dodajemy ¼ szklanki wody i szklankę cukru pudru. Cały czas mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty.
Gorącym sosem polewamy pokrojone jabłka z cynamonem i delikatnie wszystko mieszamy tak, żeby każdy plasterek jabłka był pokryty płynem.
Canva.comSchłodzone ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i pierwszą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm.
Teraz za pomocą wałka przenosimy ciasto do wysmarowanej masłem formy o średnicy ok. 22 cm. Ciasto układamy tak, aby nieco wystawało poza brzegi formy.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie z jabłek — na środku tworząc kopczyk. Nadzienie nie powinno zabrudzić wystających brzegów ciasta, ponieważ utrudni to przyklejenie górnej kratki.
Drugą część ciasta także rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 20 cm. Następnie kroimy na 10 pasków o jednakowej szerokości. Z pasków układamy kratkę (plecionkę) na wierzchu nadzienia. Dokładnie dociskamy ciasto na brzegach, aby skleić kratkę ze spodnią warstwą.
Jajko rozkłócamy z łyżką wody i smarujemy wierzch ciasta.
Apple pie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i szarlotkę pieczemy jeszcze 45 minut.
Upieczony paj jabłkowy odstawiamy na godzinę, aby odpoczął.
Podajemy na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną, z lodami, z sosem waniliowym lub karmelowym, a także w wersji dla smakoszy — z plasterkiem sera Cheddar.
“Dla mamy i za apple pie”
Amerykanie uwielbiają ciasto z jabłkami. Jest to rodzaj tarty z jabłkami, której wierzch przykrywa kratka z ciasta. Tradycyjny apple pie to amerykańska legenda, kultowe danie, które ma swoją stałą pozycję nie tylko w kulturze kulinarnej, ale też popularnej. Na przełomie XIX i XX wieku paj z jabłkami stał się synonimem dobrobytu. A pół wieku później amerykańscy żołnierze, którzy brali udział w II wojnie światowej, deklarowali, że idą walczyć dla Mamy i za apple pie. Ta prosta tarta z jabłkami przybyła do Ameryki razem z angielskimi kolonistami i od tamtej pory jesienią zawsze gości na amerykańskich stołach.